Najnovije

ZAHAROVA UPOZORAVA: Slanje američkih ratnih brodova vodi većoj eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba

Slanje američkih ratnih brodova u zonu palestinsko-izraelskog sukoba dovešće do još veće eskalacije, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija krive su za zaoštravanje situacije na Bliskom istoku.

Zaharova je istakla da je razvoj događaja u tom regionu pokazao da je ideologija kontrolisanog haosa Zapada propala.
„One (zapadne zemlje) drže se ideologije kontrolisanog haosa, ne primećujući da više ne znaju i ne mogu da upravljaju ovim haosom, a događaji na Bliskom istoku to sada pokazuju“, kazala je portparolka na okrugom stolu „Rusija-Turska: Uloga medija u jačanju saradnje“.

Diplomata je naglasila da je angažovani, pristrasni pristup zapadnih medija danas „kolosalan destruktivan faktor u međunarodnim odnosima“.

„Nažalost, iz prošlosti je ostala samo veština da se poseje haos. Mediji upravo ovog zapadnog mejnstrima obavezni su da nastave da služe ovoj ideologiji. Naša medijska sfera jednostavno mora da preživi u ovim uslovima“, smatra portparolka.

Zaharova je takođe ocenila da Evropska unija treba da se uključi u rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, jer će se, u suprotnom, milioni izbeglica uputiti ka Evropi.

Ona je takođe objavila da Rusija razmatra sa Egiptom pitanje evakuacije ruskih državljana iz zone palestinsko-izraelskog sukoba.

Prethodno je Zaharova izjavila da Sjedinjene Države, koje imaju značajan obaveštajni potencijal na Bliskom istoku, nisu mogle a da ne znaju da se spremaju sukobi u regionu.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

IZRAEL PROTIV HAMASA: Kakav je odnos snaga u brojnosti i naoružanju?

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA