Najnovije

BIVŠI ŠEF MI6 UPOZORAVA: Hamas je postavio zamku za Izrael

Izrael namamljen da napadne Gazu.

Napadi militantne grupe Hamas verovatno su bili trik da se Izrael namami da pokrene skupu kopnenu invaziju na Gazu, rekao je bivši šef britanske špijunske agencije MI6 Aleks Janger.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, šef spoljne obaveštajne službe Velike Britanije od 2014. do 2020. godine rekao je da razume i podržava pravo Izraela da se brani ali je upozorio da je to upravo bio cilj "neprijatelja".

"Apsolutno razumem i podržavam pravo Izraela da se brani u datim okolnostima i povrati kredibilitet odbrane, da se taj osećaj psihološke sigurnosti može vratiti ljudima. Ali eto u čemu je stvar, ne bi trebalo da radiš ono što tvoj neprijatelj želi da uradiš", prokomentarisao je Janger odluku Izraela da pokrene invaziju na Pojas Gaze posle iznenadnog napada Hamasa.

Izrael je pokrenuo talase vazdušnih napada na Gazu nakon napada i okupio trupe na granici Pojasa Gaze kako bi uništili Hamas u celosti, ali ih još uvek nije pokrenuo. "I sada je zaista očigledno da Hamas u suštini postavlja zamku za Izrael", rekao je Janger.

"I biće veoma zadovoljan ako se Izrael obaveže na otvorenu, sveobuhvatnu kopnenu invaziju na Gazu zbog obima i intenziteta sukoba koji bi to podrazumevalo, i gubitka nevinih života koji bi neizbežno usledio i radikalizaciju koja bi izazvala i do koje mere će saveznike i partnere Izraela u regionu dovesti u nemoguću poziciju", pojasnio je.

On je rekao da je Hamas verovatno iznenađen koliko je njegova misija bila uspešna, jer su militanti uspešno izbegli izraelski nadzor i probili izraelsku visokotehnološku bezbednost granice pre nego što su napredovali oko 30 kilometara u Izrael.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je otprilike istu stvar, podseća "Biznis insajder".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je da će uništiti Hamas nakon napada. Ali analitičari kažu da bi se izraelske snage (IDF) prilikom invazije na Gazu, gusto naseljen region kojim militantna grupa upravlja od 2007. godine, suočile sa žestokim otporom Hamasa i takav napad bi verovatno rezultirao gubitkom hiljada civila.

Postoji bojazan da bi sukob mogao da se proširi ako Izrael napadne Gazu, a Hezbolah koji podržava Iran mogao bi da pokrene napade na Izrael iz Libana.

IZRAEL NAPAO KONVOJ KOJI JE NAPUŠTAO GAZU: Sedamdeset osoba, uglavnom žene i deca ubijeno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA