Najnovije

KINEZI SE UKLJUČUJU U IZRAELSKI SUKOB: Amerikanci su nesposobni da reše ovaj konflikt

SAD najviše brine da li će Izrael izgubiti uticaj na arapski svet, što bi moglo indirektno da utiče i na njihovu kontrolu nad celim regionom.

Kineski specijalni izaslanik za bliskoistočno pitanje Žai Jun posetiće region u bliskoj budućnosti, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i dodao da, s obzirom na trenutnu tešku situaciju u izraelsko-palestinskom sukobu, Kina smatra da je imperativ da se primirje uspostavi što je pre moguće.

Kina će kroz kanale UN pružiti hitnu humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i Palestinskoj upravi, rekao je Vang i istakao da osnovni uzrok sukoba leži u istorijskoj nepravdi koju je pretrpeo palestinski narod, a koja nije ispravljena. Kina veruje da će tek kada se rešenje o dve države u potpunosti realizuje doći do pravog mira na Bliskom istoku.

Dok međunarodne humanitarne grupe upozoravaju na pogoršanje humanitarne krize, SAD su dale "snažno zeleno svetlo" Izraelu da krene u akciju odmazde protiv Hamasa dolaskom državnog sekretara Entonija Blinkena u četvrtak zajedno sa pošiljkama američkog oružja, piše "Global tajms".

Kineski stručnjaci veruju da SAD imaju sposobnost da posreduju i spreče dalju eskalaciju na Bliskom istoku, ali nemaju motivaciju i volju da to učine.

"Mir ili sukob na Bliskom istoku zapravo ne utiču na SAD jer se strateški značaj regiona smanjuje poslednjih godina, delom zbog smanjene američke zavisnosti od bliskoistočnih naftnih i gasnih resursa", rekao je DŽu Jongbiao, direktor Centra za studije o Avganistanu na Univerzitetu Lanžu. Ono što SAD zaista brine jeste da li će Izrael izgubiti uticaj na arapski svet, što bi moglo indirektno da utiče i na njegovu kontrolu nad celim regionom, rekao je Žu.

U tom smislu, mir koji Sjedinjene Države žele da vide je uslovljen i zadovoljava njihove sopstvene strateške interese, i uložiće mnogo da to obezbede, umesto da se istinski brinu o patnjama ljudi u regionu, dodao je.

BIVŠI ŠEF MI6 UPOZORAVA: Hamas je postavio zamku za Izrael

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA