Najnovije

TRUPE SU SPREMNE, ULTIMATUM ISTIČE: Izrael dao rok Palestincima, Hamas odgovorio

Izraelske vlasti su dale jedan dan da se evakuišu stanovnici pojasa Gaze pre početka kopnene operacije, saopštio jepredstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik, koji je 13. oktobra u ponoć dobio nalog za evakuaciju zaposlenih u UN.

Palestina (Foto: Pixabay)

Prema njegovim rečima, naredba se odnosi na sve stanovnike Gaze severno od naselja Vadi Gaza. Moraju se preseliti na jug sektora u roku od 24 sata.

UN su „snažno pozvale da se naredba opozove“, ali je Izrael te pozive nazvao sramotnim.

U Pojasu gaze živi oko 1,1 miliona stanovnika.

Hamasov odgovor

U međuvremenu, Hamas je pozvao stanovnike severnog pojasa Gaze da ostanu kod kuće i čvrsto se suprotstave ovom psihološkom ratu.

Palestinska grupa je takođe pozvala UN i UNRVA (Agencija UN za pomoć i rad palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku) da preduzmu mere protiv pokušaja Izraela da prisilno uklone Palestince iz Gaze.

Tel Aviv se otvoreno priprema za kopnenu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze i gomila snage na južnoj granici. Ove planove zvanično je potvrdio premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak, 9. oktobra, u razgovoru sa predsednikom SAD DŽoom Bajdenom.

UN proglasile humanitarnu katastrofu u Gazi

Prethodno je predstavnik agencije UN za palestinske izbeglice Adnan Abu Hasna rekao da je u Pojasu Gaze počeo kolaps zdravstvenog sistema, pošto nema dovoljno goriva da bolnice rade. U tom području nema struje i vode, a groblja su pretrpana. Hasna je proglasio humanitarnu katastrofu.

Od 12. oktobra 338 hiljada stanovnika Gaze već je prinuđeno da napusti svoje domove, oko 23 hiljade zgrada u Gazi je toliko uništeno da više nisu pogodne za upotrebu.

Stanovnici Gaze ne mogu da napuste pojas

Jedini izlaz iz Pojasa Gaze na teritoriju susednog Egipta, kontrolni punkt Rafa, zatvoren je 10. oktobra nakon izraelskih udara na palestinski deo graničnog prelaza. Izrael je takođe zatvorio svoje prelaze za palestinske izbeglice, zbog čega stanovnici Gaze ne mogu da napuste pojas.

Više o ovom konfliktu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA