Najnovije

RUSIJA OKREĆE LEĐA IZRAELU: Nema ustanka, jer Zapadna Obala prima plate od EU! (VIDEO)

Zapadna Obala je bez ikakve šanse da podigne bilo kakav ustanak ili da se organizuje funkcionalno. Moramo se setiti da režim Zapadne obale dobija plate od Evropske Unije, izjavio je Srboljub Peović saradnik Instituta za evropske studije i jedan od najboljih poznavalaca Bliskog istoka u Srbiji, prilikom gostovanja u emisiji Luča na jutjub kanalu Pravi odgovor. 
Srboljub Peović

Srboljub Peović

 

On je naveo da je Gaza uslovno rečeno u nešto boljem položaju. 

- Ona ima mlađe stanovništvo, ali mnogo je siromašnija i manje integrisana. LJudi koji žive u Zapadnoj obali idu da rade faktički kao gastarbajteri u Izrael – pojasnio je Peović. 

Kako je rekao, brojni stručnjaci sada tvrde da su pre dva tri meseca upozoravali na ono što se sada desilo u pojasu Gaze. 

- Međutim, nezahvalno je kada se bavite bezbednošću odrediti šta je moguće, jer većina informacija koja dolazi do bezbednosnih službi su ili lažne ili upitne. Zadatak službi je da filtriraju šta je moguće šta ne. Ovde vidimo da su one zakazale, komandant dubinskih jedinica uhvaćen je u donjem vešu i zarobljen od Hamasa – naglasio je Peović. 

On je ukazao da je oblast Gaze urbana sredina veličine Beograda sa okolinom, da nema prirodnih skloništa, a čak i tuneli koji vode ka Sinaju često su pod napadom Izraela, te je već bilo takvih urušavanja i stradanja civila. 

- Što se tiče Rusije mogla se videti retorička podrška palestinskom pokretu, što je zanimljivo jer je Rusija nastojala da drži dobre veze sa Izraelom. Čak i uprkos vesti o izraelskoj tehnologiji u Ukrajini. Međutim, nastojala je da sarađuje i sa Iranom i Izraelom, ali pitanje je kako će se to sada odvijati - konstatovao je Peović.  

On je govorio i o tome kako je Jermenija izgubila Nagorno Karabah, ali i zašto to nije kompenzovala zauzimanjem Nahčivana, delom Azerbejdžana od kojeg je glavni deo te zemlje potpuno odsečen. 

Opširnije o svemu pogledajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor. 

Pogledajte:

Pročitajte OVDE šta je rekao Rama o Kosovu i Metohiji

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA