Najnovije

ZVECKA SE JAKO! Putin sa predsednikom Irana sprema nešto veliko

Ruski lider je sa iranskim kolegom razgovarao i o situaciji na Južnom Kavkazu

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o situaciji na Bliskom istoku i Južnom Kavkazu, javlja iranska vlada.

"Zločini koje Izrael čini u Gazi moraju da prestanu", izjavio je predsednik Irana tokom telefonskog razgovora.

Raisi je optužio Izrael za ratne zločine u Gazi i poručio da bi nastavak opsade pojasa Gaze, ubijanje žena i dece, kao i napadi na teritoriju i na predstavnike njene administracije mogli da postanu razlog zbog kog bi aktuelni sukob Izraela i Hamasa mogao da preraste u vojnu konfrontaciju velikih razmera.

HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Sku­pa ce­na izra­el­ske od­ma­zde

"U ovom razgovoru, strane su razgovarale i o situaciji na Južnom Kavkazu", navodi se u saopštenju.

Obavio je telefonski razgovor i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem tokom kojeg su se dogovorili da rade na otklanjanju uzroka krize između Pojasa Gaze i Izraela, javljaju iz kabineta egipatskog lidera.

Kako se navodi u saopštenju, razgovarali su o najnovijim regionalnim događajima i o diplomatskim koracima za preuzimanje kontrole nad situacijom u Pojasu Gaze i sprečavanje širenja nasilja i sukoba.

Složili su se oko važnosti podrške prekidu vatre, osiguravanju bezbednosti civila i potrebi ozbiljnog rada na otklanjanju uzroka krize, posebno u vezi sa kontinuiranim nedostatkom političkih izgleda za rešavanje palestinskog problema.

Predsednik Rusije je ranije razgovarao i sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom.

Putin tokom telefonskih razgovora "iznosi naš stav i sluša relevantne stavove svojih kolega". Stav Moskve o palestinsko-izraelskoj krizi dobro poznat, naglasio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov i dodao da Putin "pomno prati eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba".

"Sada je glavna stvar u ovoj situaciji da se odmah prekine vatra i započne proces političkog rešavanja", naglasio je Ušakov.

ISPALILI ZELENSKOG: Hteo da dođe u Izrael, oni rekli da nije vreme

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA