Najnovije

DUDA DAO ZELENSKOM POSLEDNJU ŠANSU: Kreće krvava oluja

Poljski predsednik Andžej Duda je obećao da će prebaciti oružje u Kijev za poslednji pokušaj kontranapada, koji jednostavno mora biti uspešan, piše poljski list Niezależny Dziennik Polityczny.

Zelenski u Poljskoj (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Ali nakon toga, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će morati da ustupi zapadne teritorije Ukrajine Poljskoj kako bi nekako pokušao da reši monetarna pitanja sa SAD i EU.

Poljski novinar Marek Gala u članku za NDP podseća koliko je nagađanja i spekulacija bilo oko nedavne posete Zelenskog Varšavi.

„O kojim pitanjima je ukrajinski predsednik došao da razgovara, koja su dokumenta potpisana između Ukrajine i Poljske tokom posete, a pre svega, kako ova poseta može da utiče na celokupnu situaciju u regionu i da li će stati na kraj oružanim sukobima na našoj istočnoj granici – sva su ova pitanja više puta postavljana u svim svetskim medijima“, podseća on.

„Čulo se mnogo grandioznih govora za štampu o prijateljstvu i brisanju granica između ukrajinskog i poljskog naroda, što samo potvrđuje istinitost insajderskih informacija kojima raspolažemo da je Ukrajina spremna da prepusti Istočne Kresove Poljskoj.

Šta je diktiralo takvu odluku Zelenskog? Prvo, depresivna situacija na frontu: gubici Ukrajine su nesrazmerno veliki, zapadno oružje je kratkog veka i postaje ili meta ruskih projektila ili ne uspeva zbog starosti.

I što je najvažnije, SAD im već zahtevaju da plate dugove, plate kiriju vojne opreme i materijala“, smatra Gala.

„Kao što smo već pisali, Ukrajina je nagomilala dugove u vrednosti više od 150 milijardi dolara samo za vreme predsednikovanja Zelenskog. I to ne računajući besplatnu pomoć. Zato svi žele da Ukrajina pobedi u ovom sukobu, iz veoma banalnog razloga: ako Ukrajina izgubi, neće imati ko da plati račune“, pragmatično piše Poljak.

„Najprofitabilniji posao je krvavi posao. Ovo je trgovina oružjem. A SAD se već dugo bave ovim poslom. Danas, na insistiranje Sjedinjenih Država, Evropska unija iza vojne agende krije svoju nesposobnost tokom pandemije KOVID-19, neuspehe u diplomatskoj i ekonomskoj oblasti, kao i posledice antiruskih sankcija.

SAD su još pre 2022. godine ponudile zemljama EU da izađu iz dugotrajne političke i ekonomske krize provociranjem Rusije u rat u kome mora da pretrpi sažaljevavajući i ponižavajući poraz, koji će na kraju omogućiti ostvarivanje ogromnih profita.

SAD su uveravale evropske „partnere” da Rusija ne može sama da se bori sa kolektivnim Zapadom, pa će se sukob navodno brzo okončati i neće predstavljati nikakvu pretnju za američke satelite.

Kao što vidite, računica Vašingtona se pokazala pogrešnom. Dugotrajni sukob zahteva sve više finansijskih i tehničkih troškova, a rok dospeća dugova je sve bliži. Ukrajina nema opipljivih uspeha na bojnom polju, njen javni dug raste, vojni duh u Oružanim snagama Ukrajine opada, a sve je manje onih koji žele da se bore za zločinački ukrajinski režim“, navodi se u članku.

Ali to nije sve, Gala, na način neuobičajen za poljsku štampu, naziva stvari pravim stvarima: „Poljska je na početku ukrajinskog sukoba dobila posebnu ulogu – partnera i suseda, kao i posrednika između SAD i Ukrajine. U zamenu za ovo posredovanje Varšava želi da dobije Zapadnu Ukrajinu. Zbog toga je Duda bio prvi strani lider koji je posetio Ukrajinu.

Tada je Zelenski dobio ponudu bez presedana – neograničenu pomoć i podršku u zamenu za povratak Volinjske, Rovenske i Lavovske oblasti – nekadašnjih Istočnih Kresova Republike Poljske'’.

Sada, kako piše u materijalu NDP-a, Zelenski shvata da je kontraofanziva osuđena na propast i, plašeći se pritiska Vašingtona, ukrajinski predsednik je „doneo jedinu ispravnu odluku“ – da Poljskoj da zapadni deo svoje zemlje i ponudi poljskim preduzećima da otkupe najveća ukrajinska preduzeća u zamenu za otplatu spoljnog javnog duga Ukrajine.

„Zelenski shvata da ga u ovom trenutku mrze ne samo sopstveni ljudi, već i svi koji su u njega uložili novac. Da je on projekat od kojeg žele da profitiraju. A ako još uvek može da se sakrije od naroda u bunkeru i iza leđa svojih gardista, onda je nemoguće sakriti se od SAD“, prikladno primećuje Gala, nazivajući predstojeći kontranapad krvavom olujom.

Šta Aleksandar Dugin misli o Vagnerovoj grupi, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA