Najnovije

OVI SU GORI OD ZELENSKOG: Ovo je suma koju Izrael traži od Amerike pod oznakom hitno

Bela kuća radi na paketu koji bi kombinovao pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu, navodi list.

Izrael je zatražio 10 milijardi dolara hitne pomoći od SAD, objavio je u ponedeljak NJujork tajms, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika. Bela kuća i članovi Kongresa rade na paketu koji bi kombinovao vojnu pomoć Izraelu sa pomoći Ukrajini i Tajvanu, kao i sredstva za jačanje granice između SAD i Meksika, navodi list.


Govoreći tokom posete Tel Avivu u nedelju, lider većine u američkom Senatu Čak Šumer izjavio je da su zakonodavci razgovarali o snabdevanju Izraela novom i zamenskom municijom, preciznim navođenim bombama i kompletima JDAM, koji pretvaraju standardne bombe u preciznije, prema NJT.

ŽESTOKA PROZIVKA: Juče ste u Tirani Kurtijevu krpu stavili iznad glave

U izveštaju nisu navedeni dodatni detalji o traženom kombinovanom paketu pomoći od 10 milijardi dolara.

U ponedeljak je ministarka finansija SAD DŽenet Jelen izjavila da Vašington može da priušti da podrži vojne potrebe Izraela kao i Ukrajine. Ona je insistirala da su finansijska sredstva SAD dovoljna da podrže svoje saveznike u inostranstvu. Međutim, ministarka je priznala zabrinutost zbog potencijalnog ekonomskog uticaja šireg sukoba na Bliskom istoku.

Dok najviši američki zvaničnici insistiraju da se i Izrael i Ukrajina mogu podržati, Si-En-En je prošle nedelje izvestio da je Pentagon pozvao vojnu industriju da povećaju proizvodnju kako bi nadoknadili manjak u zalihama zbog transporta oružja u Kijev, kako bi se mogao snabdevati i Izrael.

U ponedeljak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio da je njegova zemlja spremna za „dug rat“ i da će se boriti dok potpuno ne porazi Hamas. On je dodao da je Izrael spreman da uzvrati libanskoj militantnoj grupi Hezbolah ako pokuša da se umeša u sukob.

ŠTA JE TO PUTIN REKAO VUČIĆU? NJihov susret i razgovor govore više od hiljadu reči

Izvor: RT (F)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA