Najnovije

Pokazalo se ko je za primirje: SB UN nije usvojio rusku rezoluciju o Gazi i Izraelu

Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt humanitarne rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

Dokument su podržale Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Gabon i Mozambik, dok su protiv glasale SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan. Šest država je bilo uzdržano. Prema tome, rezolucija nije dobila potrebnih devet glasova „za“.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija veoma razočarana rezultatima glasanja, jer u rezoluciji nije bilo ništa što bi se moglo da bude osporiti jer je bila čisto humanitarna.

„Smatramo da je glasanje članova SB veoma karakteristično – jasno je pokazalo ko se zaista zalaže za momentalno primirje, prekid neselektivnog bombardovanja Pojasa gaze i osiguravanje bezuslovne humanitarne pomoći stanovništvu enklave, a ko i dalje uporno blokira zajednički signal Saveta, sledeći svoje sebične ciljeve“, rekao je ruski diplomata.
On je izrazio žaljenje što je Savet bezbednosti još jednom ispao talac egoističnih težnji zapadnih delegacija.

„To je jedini razlog zašto nije uspeo da pošalje jasan, kolektivni signal čiji je cilj deeskalacija. Govorimo o najvećem rasplamsavanju nasilja na Bliskom istoku u poslednjih nekoliko decenija“, konstatovao je Nebenzja.

Delegacije zapadnih zemalja stavile su tačku na očekivanja celog sveta da će SB UN zaustaviti krvoproliće, zaključio je diplomata.

U nacrtu ruske rezolucije, čiji su koautori 25 zemalja, uključujući Egipat, Pakistan, Belorusiju, Saudijsku Arabiju i Tursku, „Savet bezbednosti UN poziva na hitan, održiv humanitarni prekid vatre koji će se u potpunosti poštovati“. Oštro su osuđeni nasilje i borbena dejstva protiv civila, kao i sve manifestacije terorizma. Pored toga, autori dokumenta su se zalagali za oslobađanje svih taoca, nesmetanu isporuku humanitarne pomoći, stvaranje uslova za evakuaciju civila.

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild objasnila je da je Amerika glasala protiv jer se u ruskoj rezoluciji navodno ne osuđuju akcije Hamasa.

Žestoki udari po Gazi - Izrael napao i Liban: Udar i sa mora

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA