Najnovije

JOŠ JEDAN CILJ VAŠINGTONA: Okreću ogromnog saveznika protiv Rusije i Kine

SAD nameravaju da razvijaju odbrambenu saradnju sa Indijom kao protivtežu Kini, piše NJujork tajms.

Rusija, Kina i SAD (Ilustracija: RIA Novosti)

Tokom protekle godine, tri američka broda su već stigla u Indiju na popravku. Potpisan je petogodišnji ugovor o remontu brodova. Na ovaj način Sjedinjene Države nastoje da dobiju pristup većem broju mesta gde nemaju sopstvena vojna postrojenja.

Kina je ojačala veze sa Šri Lankom i Pakistanom izgradnjom ili proširenjem tamošnjih luka u okviru svoje inicijative Pojas i put.

SAD su požurile da nadoknade izgubljeno vreme tokom prošle godine, potpisujući nove ili proširujući stare bezbednosne sporazume sa Filipinima, Japanom, Australijom, Palauom, Papuom Novom Gvinejom i Vijetnamom.

U nekim zemljama, države grade punktove za popravku brodova, podmornica i dopunjavanje zaliha. U drugim, oni su dobili pristup strateškim ostrvima ili brodskim putevima tako što su pristali da poboljšaju infrastrukturu i pomognu organima bezbednosti sa opremom ili razmenom obaveštajnih podataka.

Indija zauzima posebno mesto u američkim planovima. Amerikanci žele da je integrišu u saradnju sa Južnom Korejom i Japanom i nadaju se da će NJu Delhi postati njihov vojni saveznik i alternativa Kini u razvoju proizvodnje i tehnologije.

Kao deo toga, SAD su nedavno najavile veliki ugovor o mlaznim motorima.

Portparol Pentagona Pat Rajder rekao je da SAD nastoje da Indiju učine logističkim čvorištem za američku vojsku i druge partnere u indo-pacifičkom regionu, implicirajući da bi njene luke mogle biti korisne u potencijalnom ratu.

Sjedinjene Države iskorišćavaju strah Indije od rastućih kineskih ambicija. Drugi cilj Vašingtona je da odvrati Indiju od Rusije, piše NJujork tajms.

Napad Turaka na američku vojnu bazu pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA