Najnovije

DOŠAO SAM IZ IZRAELA: Sastao se Savet mudraca Tore u roku od sat i odlučio! (VIDEO)

Mi ne možemo odavde da shvatimo kolika je to posvećenost životu u Izraelu. Običan čovek u Srbiji je patriota time što kupi pivo Lavovi za orlove, pa gleda fudbal, ili maše zastavicom dok igra Đoković. I onda sretneš ljude koji imaju desetoro ili petnaestoro dece, i idu da žive na „teritorije“, a to su oblasti Gaze i druge oko kojih sada ide rat, izjavio je Slobodan Stojičević, pisac, prevodilac i stručnjak za mrežne ratove, koji je živeo u Izraelu i poznaje tamošnje prilike iz prve ruke.

Slobodan Stojičević (Foto: HelmKast)

On je u emisiji Luča jutjub kanala Pravi odgovor otkrio da je jedno vreme živeo i u Sderotu, gradu koji je na nekoliko kilometara od Gaze, a koji je ovih dana bombardovan od Hamasa.

- I to je zaista način života. Sve autobuske stanice su pravljene tako da, ako gađaju iz Gaze, imaš gde da se zaštitiš. Svaka kuća ima podzemno sklonište – otkriva Stojičević.

Dok je govorio o mogućem Ratu Sudnjega dana, objasnio je da svaki Izraelac služi vojsku, uključujući i žene, a onda svake godine ide na vojnu vežbu po mesec dana, i to odsustvo sa posla poslodavac mu plaća kao da je radio.

- To su neke stvari koje su za nas neshvatljive. Tamo su ostali najtvrđi ljudi, a i Palestinci su isti takvi – primetio je stručnjak.

Stojičević je govorio o tome kako su izraelski vojnici obavezni da se ne odvajaju od oružja i kada ih puste u grad, da moraju u svakom trenutku biti u fizičkom kontaktu sa automatskom puškom, makar išli u ve-ce.

Takođe je govorio kako se Savet mudraca Tore sastaje u najkraćem vremenskom roku, čak od sat vremena, kada se dese krizne situacije poput početka rata. I oni donose hitne odluke prema jedinom ustavu koji imaju, a to je sveta knjiga Tora.

U drugom delu emisije govorio je o Digitalnoj higijeni, odnosno o delovima sadržaja knjige pod tim nazivom. Tu je objasnio upotrebu veštačke inteligencije u vojne i druge svrhe, ali i o tome kako su Rusi rešili pucnjave po školama poput Ribnikara, i to nakon što im se desio prvi slučaj. O tome između ostalog i govori ova knjiga koju su pisali ruski autori Ašmanov i Kasperska, a prevodilac je Stojičević, a delovi knjige naći će se u Republici Srpskoj kao gradivo u školama.

Ovaj intervju koji na momente zaustavlja dah, možete pogledati na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA