Najnovije

Kameron, Merkel i Oland dali ultimatum Putinu: Imaš 48 sati!

Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke nedelju su iskoristili za davanje ultimatuma ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Dali su mu 48 sati da međunarodnim istražiteljima omogući pristup mestu pada oborenog malezijskog "Boinga" ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama, koje bi na snagu stupile odmah u utorak, piše Avaz.
Oland, Kameron i Merkelova, foto: Mercopress.com

Oland, Kameron i Merkelova, foto: Mercopress.com

Britanski premijer David Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland tvrde da su, za razliku od dosadašnjeg oklevanja, 'spremni' da pojačaju ekonomske napade na Rusiju ukoliko ne ispuni njihova očekivanja. Troje se lidera telefonski čulo tokom nedeljnog prepodneva, a razgovor je usledio nakon što je Kameron u "Sandej Tajmsu" napisao kolumnu kojom je kritikovao kolege zbog premekanog stava prema Putinu, prenosi "Jutarnji.hr". Celu je Evropsku uniju, kao da je Velika Britanija uvela ikakve značajnije sankcije Putinu, prozvao zbog manjka odlučnosti u suočavanju s Rusijom. Dodao je da zbog toga sada ceo svet plaća, a sve je uporedio s evropskim popuštanjem Hitleru tokom 30-ih godina prošlog veka. Prema najavama, Kameron bi kasnije u nedelju trebao da se čuje i sa samim Putinom. "Troje lidera se složilo da je najveći prioritet osigurati pristup mestu pada i specijalizovanim timovima omogućiti da preuzmu tela i prebace ih njihovim porodicama. Složili su se da predsednik Putin treba da odigra važnu ulogu u uveravanju separatista da omoguće pristup i da sarađuju s međunarodnom zajednicom kako bi sve potrebe na mestu događaja bile što pre zadovoljene", objavljeno je u saopštenju iz Kameronove kancelarije. "Dogovorili su se i da Evropska unija mora da preispita svoj pristup Rusiji i da ministri spoljnih poslova trebaju da budu spremni na uvođenje novih sankcija Rusiji kada se sastanu u utorak", dodaje se u saopštenju. Nešto ranije danas novi britanski šef diplomatije Filip Hamond u intervjuu za Bi-Bi-Si je otkrio da će se Britanija udružiti s Australijancima na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazanoj za ponedeljak kako bi pokušali da usvoje rezoluciju kojom se poziva na omogućavanje pristupa istražiocima mestu pada aviona. Hamond je dodao da je Rusija dosad ovakvu ideju, kao članica s pravom veta, blokirala. Najavio je i da će u utorak na već spomenutom sastanku ministara spoljnih poslova EU pokušati da navede kolege na veću odlučnost u pogledu uvođenja dodatnih sankcija Moskvi. Britanci za sada ne iznose detalje kakve bi to sankcije hteli da uvedu ako Putin ne ispuni tražene uslove do utorka.
Ultimatuma na sve strane:GLAS RUSIJE: Svi Putinovi ”ultimatumi” Vučiću!Miroslav Lazanski: Ko sanja ultimatumUkrajina potpisala sporazum sa EU, Brisel odmah uputio ultimatum Putinu!
Izvor: Radiosarajevo.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA