Najnovije

HRVATI HISTERIŠU U EVROPSKOM PARLAMENTU: Zatiru crnogorsku naciju, pomognimo Spajiću, stvara se nova srpska država

U Briselu ništa novo. Red rusofobije, red srbofobije i brutalno mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Tomislav Sokol (Foto: EP)

Tako bismo mogli da okarakterišemo jučerašnje glasanje poslanika Evropskog parlamenta koji su izglasali tzv. Rezoluciju o Crnoj Gori i usvojili amandmane kojima se predlaže odlaganje popisa. U amandmanima koji se odnose na popis, između ostalog, se navodi da se popis obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima čim se završi politički zastoj u zemlji, te da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva.

Podsetimo, za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano.

Međutim, najbučniji su bili hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Tonino Picula i Tomislav Sokol.

Podnoseći „Izveštaj o napretku Crne Gore za 2022“, Picula se, u svom prepoznatljivom stilu, zabrinuo za stanje u Crnoj nam Gori zbog predstojećeg popisa.

„Predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva. Otklanjanje političkih blokada bio bi konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na otvoren i transparentan način, bez ikakvog političkog uplitanja”, rekao je on.

Naravno, Picula nije mogao a da ne pomene i Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Koja je nažalost aktivan politički faktor u Crnoj Gori i često se koristi kao sredstvo vanjskog uplitanja u domaće političke procese”, naveo je Picula.

Ali, za razliku od Piculinih oproštajnih i, opet, odmerenih poruka, diplomatskog rečnika se nije pridržavao njegov mlađani i ostrašćeni kolega Tomislav Sokol.

Tomislav Sokol poručio je da su svedoci zatiranja identiteta Crnogoraca kao zasebne nacije.

“Budimo otvoreni, jer smo na korak stvaranja mini Belorusije u srcu Evrope, pod kontrolom Vučića i Rusije. Molim vas osvestite se i sprečite to dok još nije kasno”, rekao je Sokol.

Podvukao je da je politička kriza u Crnoj Gori prouzrokovana od strane antievropskih snaga koje pokušavaju formirati prosrpsku i prorusku vlast, samo sled političkog haosa koji traje od izbora 2020. godine do danas.

“Od tada, zapadne sile, uključujući i EU, podršku daju onima koji su privrženi evropskim vrijednostima samo na rečima, ali ne i u stvarnosti. U stvarnosti smo, pak svjedoci sve brže i brže srbizacije crnogorskih institucija”, naveo je Sokol.

Prema njegovim rečima, formiranje Vlade u kojoj bi bile radikalne prosrpske i proruske snage predstavljalo bi cementiranje tog procesa sa popisom koji bi bio poslednji korak u dekonstrukciji nezavisne Crne Gore.

“Bojim se da gospodin Spajić nema snage sam odupreti se i zato mu trebamo pomoći”, kazao je on.

Gle čuda, Sokol je sve ovo, i još gore, rekao u podkastu Darka Šukovića, odmah nakon histeričnog ispada u Evropskom parlamentu.

“Pokušaće da popišu ljude koji generacijama žive u Srbiji i nemaju veze sa Crom Gorom, sa ciljem da Srba bude više u Crnoj Gori. Popis će biti ključna stvar koja će odrediti budućnost Crne Gore narednih nekoliko decenija”, navodi Sokol.

Sokol „upozorava na sve strane“ da, “ukoliko se u tome uspe, onda će naredni korak biti pritisak da se promeni Ustav i da se Crna Gora, praktično, zabetonira kao druga srpska država”.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA