Najnovije

KURTI ZARATIO SA ČIČA DRAŽOM: K'o i đedovi mu - evo šta kaže!

Prema rečima premijera privremenih prištinskih institucija, Srbija je "u bronzi ovekovečila sinonim brojnih stradanja i prolivanja krvi hiljada ljudi".

Da to što "Beograd sme" gotovo po pravilu smeta zvaničnoj Prištini, vidi se iz najnovijeg pisma predsednika vlade tzv. Kosova Aljbina Kurtija, kome je ovog puta trn u oku nekadašnji vođa četničkog pokreta, Dragoljub Draža Mihailović.

Premijeru privremenih prištinskih institucija Kurtiju zasmetalo je nedavno otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini na mestu njegove porodične kuće u Bregalničkoj ulici u Beogradu.

"Iza bilborda koji su nosili poruku 'Beograd sme' u glavnom gradu Srbije je svečano otkrivena statua bivšeg vođe četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića. Srbija je ovekovečila u bronzi sinonim brojnih stradanja i prolivanja krvi hiljada ljudi. Inicijator je udruženje koje poziva na humanitarne i ekološke aktivnosti. Protivljenje raznih aktivističkih organizacija bilo je uzaludno", napisao je Kurti. 

On je dodao da je sporna i "Bregalnička", naziv pod kojim je Srbija vodila "bitku za teritorijalno proširenje" tokom Drugog balkanskog rata protiv Bugarske (1912-1913), na obalama reke Bregalnice u Severnoj Makedoniji.

"Dakle, ovekovečiti rat u zemlji koja je sada članica NATO-a (Severna Makedonija), protiv zemlje koja je sada članica NATO-a u EU (Bugarska). Kažu da muzeji služe za zaštitu prošlosti. Ali jedno je zaklon od prošlosti, a drugo je veličanje zla. Još više kada se sećanjima aludira na željeno ponavljanje", dodao je Kurti.

On je podsetio da je Vrhovni sud u Beogradu 14. maja 2015. godine na 39 stranica rehabilitovao "Čiča Dražu", a da su u poslednjih nekoliko godina Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin demantovali masakr u Račku.

"Današnja Srbija živi u prošlosti jer smatra da njeni ratovi nisu završeni, niti Balkanski ratovi s početka prošlog veka, ni svetski ratovi sredinom XX veka, niti onaj na 'Kosovu' 1998-1999. Teroristički napad na Banjsku 24. septembra ove godine samo je još jedna bitka tih nedovršenih ratova iz ugla zvaničnog Beograda", poručio Kurti.

Pročitajte OVDE o antisrpskij histeriji u evropskom parlamentu

Izvor: RT 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA