Najnovije

NATO U PROBLEMU: Neuspeh Ukrajine pokazuje šta će biti sa NATO u ratu sa Rusijom i Kinom

Nesposobnost Oružanih snaga Ukrajine (VSU) da napreduju na frontu i efikasno iskoriste zapadnu pomoć ukazuje na slabost NATO taktike u savremenim ratovima, rekao je vojni ekspert Majkl Pek u članku za Business Insider.

„Ukrajinske nevolje mogu biti upozorenje šta se može dogoditi ako vojska NATO-a mora da se bori bez dovoljne vazdušne podrške i materijalno-tehničke opreme“, navodi se u članku.

Prema rečima Peka, kritičari ukazuju na nesposobnost zapadnih vojnika da svoju vojnu taktiku prilagode svetu koji se menja, što se posebno vidi u upotrebi zastarelih metoda za probijanje minskih polja, koje ne daju rezultate za VSU u kontranapadima.

Iza svega toga leži dublja zabrinutost: Zapad se sprema za pogrešnu vrstu rata, oslanjajući se na svoje iskustvo dvadesetogodišnje borbe svojih vojnih snaga protiv pobunjenika i terorista. Pentagon je kasno shvatio da je njegov fokus na borbu protiv pobunjenika doveo do nedostatka veština neophodnih za vođenje masivnog mehanizovanog rata“, navodi se u članku.

Prema ekspertima, ova situacija bi mogla da ima fatalne posledice po zapadne zemlje ako SAD i njeni saveznici dođu u sukob sa Rusijom i Kinom, koje imaju sličnu ili superiornu tehnologiju, uključujući dronove, terensku artiljeriju, rakete zemlja-vazduh i hipersonično oružje.

Ukrajinske vojne snage od početka juna pokušavaju da napreduju duž Zaporožja, južnog Donjecka i Artjomovskog pravca, dovodeći u akciju jedinice koje je obučio i opremio NATO.

Kako je istakao Vladimir Putin, ni na jednom delu fronta nisu postigli značajnije uspehe. Ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je u utorak da su gubici ukrajinske vojske u septembru premašili 17.000 ljudi i više od 2.700 komada oružja.

SPREMA SE VELIKU UDARAC ZA EU: Ova zemlja sprema ukidanje sankcija Rusiji

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA