Najnovije

OGLASIO SE NAČELNIK GENERALŠTABA: Mojsilović o dešavanjima na južnoj srpskoj pokrajini

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović izjavio je danas da u skladu sa naređenjima Vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačano prisustvo, čime je demantovao navode iz saopštenja Vašingtona i Brisela o prekomernom angažovanju VS. On je rekao da ovom momentu VS ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) i da je režim rada jedinica u toj zoni vraćen na normalu.

U saopštenju SAD i EU, „izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije, koje je angažovano u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije KiM u centralni deo Republike Srbije.

Želim da vas obavestim da u skladu sa naređenjima Vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbene gotovosti VS, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije”, rekao je Mojsilović. Načelnik Generalštaba je to izjavio na konferenciji za medije u Domu vojske, zajedno sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, koju su organizovali sa ciljem demantovanja tvrdnji i optužbi na račun Srbije iz Prištine. Mojsilović je kazao da je nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije podigla prisustvo u KZB.
 „Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđivanje administrativne linije u KZB, već i u sastavima jedinica koje su razmeštene blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga VS u poslednjih 10 dana totalno nepotrebni”, rekao je Mojsilović. On je podsetio da su slične bezbednosne krize postojale u decembru 2022. godine i u maju 2023. godine, kada je VS na osnovu naređenja Vrhovnog komandanta i Predsednika Srbije podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba slučaja je imala angažovano 14.000 pripadnika.

„U ta dva događaja, ne tako davno, nikome nismo parali oči, nikome nismo zasmetali, niko nam nije izrazio brigu za brojnu veličinu angažovanih snaga u KZB i duž administrativne linije. Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost za 8.350 pripadnika”, rekao je Mojsilović, prenosi Tanjug.

SRPSKA VOJSKA IPAK SPREMNA? Ukoliko dobije naredbu da uđe na KiM, vojska će izvršiti taj zadatak

Izvor: Politika.rs

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA