Najnovije

ŠOKANTNO: Ovakvi izbori za poslanike su protivustavni, a spajanje izbora je antidemokratski čin! (VIDEO)

Ustav Srbije kaže da bismo morali da zaokružimo ime poslanika, a ne stranku. Naime, Ustav predviđa da se poslanici biraju isto kao predsednik, neposrednim izborima. Mi treba da imamo 250 izbornih jedinica, izjavio je Zoran Jovičić, jedan od lidera dijaspore i predsednik Skupštine Saveza organizacija „Koreni“, prilikom gostovanja na kanalu Pravi odgovro u emisiji Luča.    

On je rekao da je te poslanike kod nas postavio šef stranke. 

- I ajde neka mene postavi neko, naravno da bih ja slušao šefa, ne bi bilo fer da ne slušam. Ali, ja bih isprobao eksperiment, sad kad bi ovim sadašnjim poslanicima neko rekao, evo biće izbori za godinu dana u 250 izbornih jedinica, čak i ovi sada bi rekli: „A ne, ne, Vučiću izvini, ja moram da vidim šta mi kažu moje komšije, oni će me birati“. A i sam će šef stranke će reći: „Pa jeste, šta ima ja da ti pričam, treba njih da slušaš, ako hoćemo da dobijemo izbore“. 

Jovičić je istakao još jedan razlog zašto šefovi stranaka ne vole većinski sistem.

- Pa zato što u tom sistemu poslanici biraju šefa stranke, i to posle izbora. A kod nas šef stranke bira poslanike. Naravno da je onda doživotan – primetio je Jovičić, a potom nastavio: 

- U predstavi po Nušićevoj komediji „Narodni poslanik“, vidi se koliko je zapravo narodni poslanik moćan, koliko su sve zainteresovani i koliko se ministar boji interpelacije, jer mora da odgovori kad mu poslanik postavi pitanje. I još nešto, tu se vidi na koji način se bira taj poslanik, a bira ga njegova opština. 
Jovičić je napomenuo da je u Srbiji od uvođenja parlamentarizma u 19. veku bio upravo većinski sistem, a da danas jedino Srbija i Crna Gora imaju proporcionalni sistem. 
On je otkrio i da su se Amerikanci odvojili od Britanije zato što su tražili svoje predstavnike u britanskom parlamentu, odnosno da imaju 15 poslanika, te da se u tom smislu i oni pitaju kakvi porezi im se uvode. 

- Englezi su rekli „Nećemo“. „A nećete? E, nema poreza“. I oko toga su se pokačili – naveo je Jovičić kako je došlo do Američke revolucije. 

Takođe, naglasio je da je i spajanje izbora različitih nivoa, antidemokratski čin. 

Govoreći o bivšoj Jugoslaviji, primetio je da Krajini nije dozvoljena nezavisnost, a Kosovu jeste, te da takvi aršini govore da nam je trebala i morala bi da se organizuje međunarodna konferencija o postkomunističkim granicama, „kako bi uspostavile normalne granice“. 

Jovičić otkriva koji narod je prema mišljenju raznih stranaca „najhrabriji na svetu“. Govorio je o važnosti građevinskog zemljišta, objasnivši da su komunisti 1958. godine ukinuli davanje dozvolu za gradnju kuća u Srbiji, te da su oni uveli divlju gradnju, koja postoji do danas. Bavio se i lokalnim temama, pa je govorio i o tome zašto su Mali Mokri Lug i Kaluđerica diskriminisani u odnosu na druge Beograđane. 

Konačno, kao elektroinženjer koji se bavio robotikom, on je otkrio i šta kriju od nas o veštačkoj inteligenciji. 

O svemu tome ne propustite da saznate više na kanalu Pravi odgovor.

EMIL VLAJKI: NATO "miroljubiva" okupacija Kosova i Metohije

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA