Najnovije

KAKVO PONIŽAVANJE VAŠINGTONA: Zelenski i ukrajinska vojska ostali u čudu od bruke

Vašigton je, tvrdi magazin "Forbs", Ukrajini poslao rakete koje nisu efikasne protiv tenkova i kojima je, osim toga, istekao rok upotrebe

Rakete dugog dometa ATACMS, koje su SAD nedavno isporučile ukrajinskim oružanim snagama, ne mogu da unište ruske tenkove, piše komentator Dejvid Eks u članku za "Forbs".

Razlog za to je jednostavan: "Bojeva glava ove rakete sadrži oko hiljadu bombi, koje ne mogu napraviti ozbiljnu štetu tenku", navodi se u ovom članku. Osim toga, Ukrajini nisu isporučene nove američke rakete, već one kojima je istekao "rok upotrebe".

SAD su nedavno poslale operativno-taktičke rakete ATACMS u Ukrajinu, izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijan Votson.

Armijski taktički raketni sistem M39 je balistička raketa teška dve tone, sa snažnim raketnim motorom i bojevom glavom koja nosi 950 bombi M74. Rakete se mogu ispaljivati iz lansera M270 na gusenicama, ili iz lansera na točkovima.

IZRAELSKA GRANATA IZAZVALA OGROMAN BES - Srušen jedan od najstarijih...

Administracija predsednika DŽozefa Bajdena je, tvrdi se u ovom članku, poslednjih nedelja isporučila Ukrajini "nepoznat broj zastarelih raketa".

Nedavno su ukrajinske snage ispalile ove rakete na aerodrom blizu Berdjanska, koje su raspršile skoro 3.000 bombi M74 po severnoj platformi aerodroma.

Kako je major američke vojske DŽejms Haton naglasio: "Nakon detonacije, svaka bomba se raspada na veliki broj čeličnih fragmenata, koji su efikasni protiv ciljeva kao što su gume kamiona, vozila sa tankim oklopom i radarskih antena."

"Ali, nemojte trošiti ove skupe projektile na tenkove, jer nisu efikasne protiv oklopnih vozila", izjavio je Haton. Ne treba očekivati da će rakete zaustaviti tenkovski napad.

Krajem 90-ih, američka vojska razvila je novu verziju rakete ATACMS. Vojska je uskoro otkazala porudžbine ovih raketa, ali ne zato što su druge varijante ATACMS bile efikasnije u uništavanju tenkova, već zbog ušteda.

Bajdenova administracija tvrdi da će SAD snabdevati Ukrajinu raketama ATACMS "ne rizikujući svoju vojnu spremnost". A to znači da jedino rakete, kojima je istekao rok trajanja, zaključuje Eks, ispunjavaju uslov da budu isporučene Ukrajini.

ONO ŠTO SLEDI U KIJEVU LEDI KRV U ŽILAMA - Cela Ukrajina biće obojena u crno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA