Najnovije

UPOZORENJE ILI PRETNJA? Bajden Izraelcima govori šta smeju a šta ne u ratu protiv Hamasa

Američki predsednik i njegovi saradnici uzeli su aktivno učešće u formiranju izraelske strategije u izraelskom ratu protiv Hamasa

Prošle subote, dok je Izrael još uvek bio u šoku od smrtonosnog napada Hamasa nedelju dana ranije, vojska je saopštila da priprema "koordinisane udare iz vazduha, mora i kopna" kako bi uklonila pripadnike te grupe u Gazi.

Ali do sredine nedelje, vojni portparoli su sugerisali da bi kopnena ofanziva "mogla biti nešto drugačije od onoga što mislite". Ona bi mogla početi kasnije, trajati duže i razvijati se na neočekivane načine.

Između tih najava došlo je do serije poseta američkih zvaničnika, uključujući i državnog sekretara, ministar odbrane i predsednika DŽozefa Bajdena. Između izliva emocija i obećanja da će poslati vojne brodove i naoružanje, Amerikanci su doneli i poruke opreza u preduzimanju narednih akcija.

Kako navodi "Blumberg", SAD i Izrael dele želju za uništenje, Hamasove vojne infrastrukture u Pojasu Gaze, što je moguće samo kopnenom invazijom.

Ali uticaj SAD već oblikuje način na koji će taj napad biti sproveden - pre svega kako smanjiti broj civilnih žrtava u gusto naseljenoj Gazi u kojoj živi više od dva miliona ljudi, ali i kako će izgledati "dan posle".

Tri anonimna izraelska zvaničnika rekla su za "Blumberg" da je uticaj Vašingtona u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji nego što je bio slučaj u prošlosti.

SAD su sve zabrinutije da bi invazija na Gazu mogla da uvuče Hezbolah u rat. To bi otvorilo drugi front, uvuklo SAD dublje u sukob i potkopalo američke napore da stabilizuju Bliski istok kroz normalizaciju odnosa Izraela i arapskih zemalja, navodi američki portal.

"Predsednik Bajden je fokusiran na smanjenje šansi da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj", rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je nakon Bajdenove posete rekao da se postignut dogovor o "saradnji koja će promeniti jednačinu na svim (ratnim) pozornicama".

Na putu nazad u Vašington, Bajden je kazao da je sa Izraelcima govorio o "različitim alternativama" kada je reč o kopnenom ratu, pre svega iz brige da bi civilne žrtve mogle da doliju ulje na vatru.

Bajden je u Izraelu pokazao izlive nežnosti i emocija, ali je doneo i upozorenja.

"Pravde mora biti. Ali ja vas upozoravam da, dok osećate bes, ne dozvolite da vas on obuzme. Nakon (terorističkih napada) 11. septembra, mi u SAD smo bili besni. I dok smo tražili pravdu i dobili je, napravili smo mnogo grešaka", rekao je američki predsednik.

Američki predsednik je podstakao Netanijahua da dozvoli priliv humanitarne pomoći u Gazu, u kojoj se civili nalaze u sve težoj humanitarnoj situaciji usled izraelske blokade i vazdušnih napada. Prve isporuke iz Egipta bi mogle da stignu već u petak, navodi "Blumberg".

"Bajden smatra da postoji potreba da se porazi Hamas, ali takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja, da ih proširi i produbi američko vođstvo na Bliskom istoku", rekao je američki general i nekadašnji visoki zvaničnik Pentagona Amos Giled.

"Zato je humanitarna dimenzija toliko značajna."

Američki zvaničnici su rekli da se "nadaju da će nastaviti sa normalizacijom odnosa Izraela i Saudijske Arabije", iako je rat sa Hamasom to značajno otežao.

Takav sporazum bi uključivao i američke bezbednosne garancije za obe države, ali je ove nedelje isplivalo da to već de facto postoji, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Izraelski ministar spoljnih poslova Koen je u sredu rekao da bi Izrael, umesto potpune okupacije, mogao da napravi neku vrstu tampon-zone oko Pojasa Gaze. 

ZA OVAJ POTEZ KIJEVA - ODMAZDA MOSKVE MORA DA BUDE ŽESTOKA:...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA