Najnovije

20 KAMIONA HUMANITARNE POMOĆI STIGLO U GAZU: UN dodaje da je to daleko od dovoljnog

Agencije Ujedinjenih nacija saopštile su danas da je prvi konvoj humanitarne pomoći od 20 kamiona koji je stigao u Gazu „daleko od dovoljnog” i da predstavlja samo početak jer je za više od 1,6 miliona Palestinaca u toj enklavi hitno potrebna mnogo veća isporuka pomoći.

Agencije UN, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), Svetski program za hranu (VFP), Unicef i druge, navele su u zajedničkom saopštenju da su deca i bolesni ljudi u najkritičnijoj situaciji i upozorile da deca „umiru alarmantnom brzinom” jer im je uskraćeno pravo na hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu.

 Agencije su pozvale na humanitarni prekid vatre i trenutni, neograničeni pristup za humanitarnu pomoć širom Gaze, objavio je Tajms. „U Gazi je bila očajna humanitarna situacija pre najnovijih neprijateljstava. Sada je katastrofalno. Svet mora učiniti više”, ističe se u saopštenju.

Organizacija Lekari bez granica (MSF) u međuvremenu je saopštila da je zdravstveni sistem u Gazi „suočen sa kolapsom” jer su bolnice pretrpane i nedostaju im resursi. „Nedavno smo dali veliku donaciju medicinskih zaliha, uključujući lekove, anestetike i medicinsku opremu bolnici Al Šifa, glavnoj hirurškoj ustanovi u Pojasu Gaze”, objavila je MSF na platformi X (Tviter)

UKRAJINCI KRENULI IZ SVE SNAGE PA SE POLUPALI: Ruska armija zauzima mnogo važno uporište

Izvor: Tanjug.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA