Najnovije

Izrael ponovo napao Liban, Bejrut pozvao na prekid vatre, umešao se Egipat

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na protivtenkovske i raketne napade.

Vojska navodi da je na meti bio niz vojnih objekata koje organizacija koristi za operativne potrebe i lanser protivtenkovskih raketa usmerenih na Izrael.

Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre.

„Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti“, rekao je ministar.

Habib je za Si-En-En izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region.

„Mi zaista ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Mi razgovaramo sa različitim organizacijama. Ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi“, rekao je libanski ministar.

Egipat sazvao mirovni samit o Gazi, SAD ne učestvuju

Egipat je za danas sazvao samit o krizi u Gazi, u trenutku kada postoji sve veći strah od šireg bliskoistočnog rata, ali odsustvo visokog zvaničnika SAD, glavnog saveznika Izraela, i nekih drugih lidera, smanjuje očekivanja o tome šta se tim sastankom može postići.

Na brzinu sazvan samit mira u Kairu, dok sukob i dalje besni, okupiće više arapskih i evropskih šefova država i vlada, zajedno sa ministrima spoljnih poslova uz prisustvo i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Rusiju će na samitu predstavljati specijalni predstavnik predsednika Rusije Vladimira Putina za Bliski istok i Afriku, zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov, a Kinu izaslanik za pitanja Bliskog istoka Žai Jun.

Ispred EU doći će predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Na spisku onih koji se do sada očekuju na Samitu mira u Kairu su egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi, palestinski predsednik Mahmud Abas, jordanski kralj Abdulah, kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, kuvajtski prestolonaslednik šeik Mešal al Ahmad al Sabah.

Očekuju se i italijanska premijerka Đorđa Meloni, španski premijer Pedro Sančez, grčki premijer Kirijakos Micotakis, kiparski predsednik Nikos Hristodulides, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona, japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava, šef britanske diplomatije DŽejms Kleverli, norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide, a lista učesnika još nije konačna.

Egipat nije mnogo saopštio o ciljevima skupa, osim izjave egipatskog predsedništva od 15. oktobra da će samit obuhvatiti nedavna dešavanja koja uključuju krizu u Gazi i budućnost palestinskog pitanja. Samit bi trebalo da otvori egipatski predsednik danas u 10 časova po lokalnom vremenu.

Leopard gori kao baklja: Ruske desantno-jurišne jedinice razbile ukrajinski napad (VIDEO)

Izvor: Rt/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA