Najnovije

KRIZA U UKRAJINI: Zelenski će morati da pristane na četiri uslova

Ukrajina će morati da učini ozbiljne ustupke kako bi postigla mir, piše „Front Populaire“.

„Rešavanje ukrajinske krize ne može značiti običan prekid vatre i zamrzavanje sukoba. To će svakako zahtevati sveobuhvatne pregovore za vraćanje stabilnosti i bezbednosti u Evropi. Što pre vladajuće elite Evrope to shvate, to bolje“, navodi se u članku.

Prema rečima autora, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski moraće da pristane na četiri uslova kako bi obezbedio mir, u situaciji kada podrška Zapada počinje da bledi. Prvo, Kijev će morati da prizna gubitak teritorije. Drugo, moraće da postane neutralna, odnosno da odustane od želje da uđe u NATO i EU.

Pored toga, upotreba ruskog jezika na ravnopravnoj osnovi sa ukrajinskim treba da bude zapisana u ustavu. Konačno, Ukrajina mora proći kroz ograničeni oblik demilitarizacije, koji bi mogao biti nadoknađen sporazumom o međusobnoj odbrani između nje i Nemačke, Francuske i Poljske.

„Jasno je da je trenutnoj nacionalističkoj frakciji na vlasti u Ukrajini teško da prihvati ove odredbe, ali koje je drugo rešenje moguće? Beskrajni nastavak sukoba sa sve većim brojem mrtvih?" — pita se autor.

Stoga se efikasno rešenje krize ne može postići jednostavnim prekidom vatre i zamrzavanjem neprijateljstava. Što pre to shvate vladajuće elite u Evropi, to bolje za njih, zaključuje izdanje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je početkom septembra u intervjuu za Ej-Bi-Si rekao da će Ukrajina pregovarati ako bude inicijative Rusije, a SAD će podržati kijevske vlasti ako objave spremnost za dijalog. Istovremeno, naglasio je Blinken, Ukrajina ne odustaje od svojih pretenzija na svoje bivše teritorije.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je odgovorio da Blinkenove reči o nespremnosti Moskve da pregovara ne odgovaraju stvarnosti. Rusija je više puta izjavljivala da je spremna za pregovore, ali treba da uzme u obzir realnosti koje su se razvile posle marta 2022. godine.

IZA BREGA SE VALJA: Svi ćutljivi - Vučić najavljuje "briselske razgovore

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA