Najnovije

NAJLUĐE DO SADA: Ameri "blate" Ruse u preko 100 zemalja

Sjedinjene Države objavile su procenu američkih obaveštajnih službi koju su poslale u više od sto zemalja u kojima Moskva navodno koristi špijune, društvene mreže i ruske državne medije ne bi li uticala na javno mnjenje i narušila integritet demokratskih izbora.

"Ovo je globalni fenomen. Naše informacije pokazuju da visoki zvaničnici ruske vlade, uključujući i sam Kremlj, cene ovakve vrste operacija uticaja i smatraju ih delotvornim", piše u proceni, preneo je Rojters.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da Rusija planira da intenzivira svoje operacije uticaja na izbore u brojnim zemljama pošto je ohrabrena uspehom koji je imala njena (navodna) kampanja u izborima 2020. u SAD, ali i tokom pandemije kovida.

"Američki izbori su bili okidač za dalje ruske akcije", rekao je zvaničnik za agenciju.

Obaveštajna procena je poslata preko Stejt departmenta u više od 100 američkih ambasada u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Aziji i Africi ne bi li je potom dostavili tamošnjim vladama koje treba da preduzmu korake pred izbore 2024. godine.

Izveštaj je najnoviji potez Vašingtona u borbi protiv napora Moskve "da poseje nestabilnost" u demokratskim zemljama prikazujući izbore kao "nefunkcionalne, a izabrane vlade kao nelegitimne".

Vašington "prepoznaje sopstvenu ranjivost na ovu pretnju", ali su američke obaveštajne agencije otkrile da "ruski akteri šire i pojačavaju informacije kako bi podrivali poverenje javnosti u izbore".

Sve je, po njihovim rečima, počelo 2020. na američkim predsedničkim izborima kada je kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp osporavao pobedu sadašnjeg lidera Amerike DŽozefa Bajdena.

"Usklađene ruske operacije između 2020. i 2022. imale su za cilj da podriju poverenje javnosti u najmanje 11 izbora u devet demokratija, uključujući Sjedinjene Države, a 17 drugih bilo je na meti manjih napora", navodi se u izveštaju, ali se ne otkriva nijedna od tih zemalja.

Dodaje se da u tu svrhu Rusija koristi i otvorene i prikrivene mehanizme, uključujući mreže uticaja kojima upravljaju ruske špijunske službe. Ruska služba bezbednosti FSB tajno je radila na zastrašivanju radnika na izborima, organizovanju protesta na dan izbora i sabotiranju glasanja u inostranstvu na izborima u neimenovanoj evropskoj zemlji 2020, preneo je Rojters.

Iako se i Kina navodi kao zemlja koja se mešala u izbore, Rusija je ipak izdvojena kao glavni krivac, a državama se sugeriše da u svrhu smanjenja ruskog uticaja koriste sankcije, razmenu informacija, ali i proterivanje ruskih špijuna.

Pročitajte OVDE o napadima na američke baze u Iraku i Siriji 

Izvor: RT

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA