Najnovije

SVE OČI UPRTE U KATAR: Imaju ključnu ulogu u oslobađanju talaca Hamasa

Katar je jedan od najpodesnijih posrednika, jer, po rečima analitičara, igra dvostruku igru: održava odnose i sa terorističkim grupama i određenim zapadnim državama koje su mu dužne.

S obzirom da ima dobre odnose i sa zapadnim vladama i sa Hamasom, Katar se pojavio kao glavni akter u naporima da se oslobode taoci koje drži Hamas, piše "Frans 24".

Francuski predsednik Emanuel Makron pohvalio je ključnu ulogu Katara u oslobađanju dvoje američkih talaca koje je Hamas držao od napada na Izrael 7. oktobra. 

Zapad sve više u takvim situacijama koristi uticaj male, ali gasom bogate zalivske zemlje: Katar je prošlog meseca odigrao glavnu ulogu i u oslobađanju pet Amerikanaca koje drži Iran. 

"Najprikladniji posrednik je Katar. Dobro poznaje Hamas i njegov je verni finansijski podržavalac", rekao je Hasni Abidi, direktor Centra za studije i istraživanja arapskog i mediteranskog sveta sa sedištem u Ženevi.

Sjedinjene Američke Države su glavni saveznik Izraela, ali poštuju i Katar, koji je bio sedište Političke kancelarije Hamasa više od 10 godina. U njemu se, takođe, nalazi najveća američka vojna baza u regionu.

Pravi kanali

Američki taoci Natali Ranan i njena majka DŽudit vratile su se u Izrael u petak, saopštila je izraelska vlada.

Pregovarači su postigli veoma dobar rezultat, rekao je Makron i istakao da Francuska želi da se slične operacije nastave u narednim "satima i danima" kako bi se omogućilo oslobađanje talaca.

"Uvereni smo da su kanali koje imamo pravi i korisni", naveo je Makron, a u objavi na Iksu istakao je da je Katar odigrao "odlučujuću ulogu" u oslobađanju dvojice američkih talaca.

Katar je "specijalista za oslobađanje talaca", rekao je Etjen Dinja sa Fakulteta političkih nauka u Parizu i stručnjak za talačke situacije.

Dvostruka igra Katara

Čini se da nije slučajnost da je Makronova osoba od poverenja za pitanja bezbednosti i izaslanik za Liban, bivši ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan, bio ove nedelje u Kataru, kako navode diplomatski izvori.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je posetio Katar tokom ovonedeljnog obilaska regiona.

"Katar igra dvostruku igru - održava odnose i sa terorističkim grupama i određenim zapadnim državama koje su mu dužne", rekao je Dinja.

Emirat je pozvao talibane da otvore kancelariju u Dohi uz odobrenje SAD, što je omogućilo pregovore o povlačenju američkih snaga iz Avganistana 2021. godine, iako je nakon toga usledio povratak talibana na vlast.

Neće biti kolektivnih pregovora

I druge zemlje u regionu pokušavaju da intervenišu.

Turska je primila "zahteve za pomoć od nekoliko zemalja", rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Erdogan je poslednjih meseci nastojao da popravi odnose sa Izraelom koje su poslednjih godina poremetili razni sporovi, ali bi to moglo da ima za posledicu da Ankari ne veruje ni jedna strana.

Egipat je bio taj koji je pomogao da se 2011. oslobodi izraelski vojnik Gilad Šalit, kojeg je Hamas držao više od pet godina.

Potencijalni akteri su "samo oni koji su uspostavili dugogodišnje odnose sa Hamasom i stoga su jedini ovlašćeni da stupe u kontakt sa njegovim liderima", rekao je Abidi.

Ali u ovom slučaju, veliki broj talaca, različitih nacionalnosti, znači da neće biti jedinstvenog rešenja i da će diplomatija verovatno biti mukotrpna.

"Neće biti kolektivnih pregovora. Svaka država će biti pozvana da pregovara o oslobađanju svojih talaca", rekao je Abidi.

OBJAVILI RUSI: Najmanje 34 hiljade poginulih ruskih vojnika

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA