Najnovije

ISTRAGA POTVRDILA: Kijev je preprodavao zapadno oružje

Privatna istraga potvrdila je da je Kijev prodavao zapadno oružje isporučeno Ukrajini, izjavio je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Istragu su sproveli pripadnici specijalne grupe za brzo reagovanje formirane pri predsedniku Vlade Donjecke Narodne Republike.

„Svojevremeno smo sproveli istragu na ovu temu, to je bilo pre godinu dana... Na darknetu smo nalazili dosta predloga, ponuda za prodaju oružja NATO-a isporučenog Ukrajini. Tamo su bile fotografije, video-snimci na kojima se vide uzorci naoružanja koje je već bilo na frontu. Fotografisani su u borbenim redovima, u rovovima, a bilo je je modela naoružanja koje je još bilo neraspakovano, nije videlo front, tek je stiglo u Ukrajinu iz zemlje-snabdevača“, objasnio je Gagin.
Prema njegovim rečima, na „crnom“ tržištu bio je predstavljen širok izbor – od raketa do malokalibarskog oružja.
„I sve je to prodavano svakome ko bi jednostavno dao novac“, primetio je on.

On je naglasio da su tokom istrage na Bliskom istoku pronađeni ljudi koji su kupovali ovo oružje.
„Postoje intervjui sa predstavnicima raznih organizacija na Bliskom istoku, gde oni govore kako, od koga i kada su nešto kupili. Oni su to kupili, nisu nameravali, nego kupili“, rekao je Gagin.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je oružje iz Ukrajine na Bliski istok najverovatnije stiglo preko crnog tržišta.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

PANIKA ZELENSKOG I AMERA U ISTO VREME: Rusi spremni, "kinžali" im doslovno dišu za vrat

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA