Najnovije

IZRAEL PRETI PRAZNOM PUŠKOM: Iran vreba iz prikrajka

Izrael iz dana u dan, pod pritiskom Amerikanaca, odlaže najavljenu kopnenu ofanzivu na Gazu. Po mišljenju mnogih stručnjaka ulazak kopnenih snaga Izraela u Gazu predstavljao bi katastrofu, za civile, za same izraelske vojnike, pa i za svetsku ekonomiju.

Skoro sigurno bi došlo do otvaranja novih frontova, a neki izraelski političari već otvoreno prete Iranu i Rusiji. Da li je u pitanju populistička retorika za unutrašnju upotrebu? Svesni su Izraelci da bi rat u urbanoj sredini, među ruševinama trajao godinama. Svesni su da Bajden, koji je pod velikim pritiskom, ne može da dozvoli stradanje američkih talaca.

Za to vreme, Palestinci u Gazi izloženi su humanitarnoj katastrofi i konstantnoj raketnoj kanonadi. Čini se da je ova situacija bezizlazna i da je izvesnija eskalacija u regionu nego smirivanje, osima ako nekim čudom ne dođe do kompromisa između dve strane.

Taoci pre svega

Nekoliko američkih zvaničnika kaže za NJujork Tajms da Bela kuća želi da Izrael ostavi više vremena za pregovore o taocima koje Hamas drži u Gazi i za ulazak pomoći u Pojas, pre pokretanja kopnene operacije.

U izveštaju se navodi da Bajdenova administracija takođe želi da poveća spremnost za sve potencijalne napade na američke mete u regionu od grupa sa sedištem u Iranu, za koje veruje da će se verovatno povećati kako rat bude odmicao.

Dvojica zvaničnika su za novine rekli da je poruka Izraelu preneta preko američkog ministra odbrane Lojda DŽ. Ostina, koji skoro svaki dan razgovara sa ministrom odbrane Joavom Galantom. Portparol Gallant-a nije želeo da potvrdi izveštaj za novine.

Pored toga, predsednik SAD DŽozef Bajden juče je ponovo razgovarao sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Međutim, u izveštaju se navodi da su američki zvaničnici zabrinuti da bi Iran i njegovi saveznici mogli da iskoriste kontinuirano odlaganje kopnene invazije, koji već dugo tvrde da Izrael kontrolišu SAD.

U izveštaju se navodi da SAD ne zahtevaju od Izraela da odloži kopnenu invaziju, već mu umesto toga savetuju da sačeka, i da Vašington i dalje u potpunosti podržava cilj Izraela da uništi terorističku grupu Hamas.

UNIŠTENA OZBILJNA UKRAJINSKA UTVRĐENJA: O broju mrtvih i ranjenih iz ukrajinske armije, nije vredno govoriti

Izvor:  Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA