Najnovije

''NOVOSADSKI KLAN'' U BANJSKOJ? Kurtijeve optužbe i odgovor Ministarstva odbrane Srbije

Kurti navodi da je pre dve decenije zemunski klan vladao Srbijom, a sada je njegovo mesto, kaže, zauzeo "novosadski klan".

Banjska (Foto: Jutjub)

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je nove optužbe na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića povodom događaja u Banjskoj od 24. septembra.

"Paravojni, teroristički napad u Banjskoj organizovao je klan iz Novog Sada, na čijem je čelu ministar odbrane Srbije Miloš Vučević", tvrdi, između ostalog, Kurti u objavi na Fejsbuku.

Kurti dalje navodi da je Miloš Vučević, predsednik stranke SNS, tri puta biran za gradonačelnika Novog Sada "uz pomoć Zvonka Veselinovića" i da je najbliži prijatelj brata predsednika Srbije Andreja Vučića".

"Oko 40 pravoslavnih hodočasnika u manastiru Banjska 24. septembra bilo je iz Novog Sada. Možda slučajno, istraga bi trebalo da pokaže. Teroristička grupa u bekstvu koju predvodi Milan Radoičić boravi u Raškoj. Zloglasni MUP Srbije dao im je bele i crne automobile tipa škoda oktavija", napisao je Kurti.

Dodaje da je pre dve decenije zemunski klan vladao Srbijom, a sada je njegovo mesto, kaže, zauzeo "novosadski klan".

"Zločinci u ratu, zločinci u miru, zločinci u Srbiji, zločinci na Kosovu", napisao je Kurti uz dodatne optužbe na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga naziva šefom svih šefova, "koji je tu da dokaže da iako zločin diktira državu, u stvari država je ta koja diktira zločin".

Kurti je naveo nadimke nekih ljudi koje optužuje da su krivi za "teror u severnim kosovskim opštinama".

"U četiri severne kosovske opštine su teror, kriminal i kultura nasilja paravojske Delija, navijača Crvene zvezde, koja se iskazuje nadimcima ekstremista kao što su: Mami, Lune, Daco, Rusi, Nemac, Gile, Drago, Aco, Comi, Beli, Mićko, Prki, Mrki. Međutim, Kosovo nema jurisdikciju u Srbiji. Zar EU i SAD ne bi trebalo da formiraju Specijalni sud za novosadski klan? Balkanska mafija bi doživela kobni udarac, dok bi region Balkana bio potpuno otvoren za evropsku demokratiju, pravdu, trajni mir i ubrzani razvoj", zaključio je Kurti.

Ministarstvo odbrane: Kurtijeve gnusne i besprizorne laži

Ministarstvo odbrane saopštilo je da apsolutno odbacuje gnusne i besprizorne laži koje je danas izneo premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti i poziva međunarodnu zajednicu da neodložno reaguje kako bi se zaustavila zapaljiva i prljava medijska kampanja prištinskog rukovodstva usmerena prema Srbiji i njenim zvaničnicima.

"Naglašavamo da je u interesu očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji od ključnog značaja da se privremene institucije u Prištini primoraju da odmah prekinu svakodnevni teror nad srpskim stanovništvom, implementiraju sve dosadašnje sporazume i odmah formiraju Zajednicu srpskih opština", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno u saopštenju, "drske laži, uvrede i klevete koje Kurti svakodnevno plasira u sklopu prljave medijske kampanje protiv države Srbije i njenog rukovodstva u potpunosti razobličuju njegove namere da razori svaku šansu za smirivanje tenzija u našoj južnoj pokrajini".

Ministarstvo odbrane saopštilo je i da će s Vojskom Srbije ostati posvećeno svojim ustavnim i zakonskim ulogama u cilju očuvanja bezbednosti i mirnog života svih građana Srbije.

"Uvereni smo da su današnji, kao i niz dosadašnjih klevetničkih istupa predstavnika privremenih prištinskih institucija, nedvosmislen dokaz u čijem interesu je izazivanje haosa i nasilja, a u čijem očuvanje mira, nastavak dijaloga i postizanja političkog rešenja krize na Kosovu i Metohiji", smatra Ministarstvo odbrane.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA