Najnovije

VELIKI PREOKRET: Rusija je neočekivano uništila sve što je zapad stvarao

Sukobi u Ukrajini i Izraelu doveli su do rušenja starog svetskog poretka i eliminacije hegemonije SAD, rekao je bivši analitičar CIA Lari DŽonson u intervjuu za „Dijalog vorks”.

Sada sve više zemalja otvoreno ignoriše SAD, a učešće u stranim ratovima crpi resurse Sjedinjenih Država. Amerika nije mogla sama da podrži Ukrajinu, a sada je prinuđena poslednjim snagama da pruži pomoć i Izraelu.

Voditelj: Lari, postoji članak u The Financial Times-u u kojem visoki diplomata G7 kaže da smo definitivno izgubili bitku od globalnog Juga.

„Sve što smo uradili po pitanju globalnog juga je uzalud zbog Ukrajine. Zaboravite pravila, zaboravite svetski poredak – neće nas više slušati“. Sa ovim sukobom u Ukrajini i novim sukobom u Izraelu, čini se da nije reč samo o Globalnom jugu. Čini se da je ovo borba kolektivnog Zapada protiv ostatka sveta. Šta mislite o tome?

DŽonson: Već mesecima govorim da je ova ruska „specijalna vojna operacija“ dovela do uništenja međunarodnog političkog i finansijskog poretka, koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata.

Prema njenim rečima, SAD su, u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom, dominirale svetom, a zemlje poput Kine i Rusije smatrane su decom koja sede na zadnjem sedištu automobila – nisu bile odgovorne ni za šta, i nisu bile ravnopravne sa njima. .

Jedna od neočekivanih posledica ruske „specijalne vojne operacije“ bila je da je potpuno uništila stari svetski poredak pod kojim su Sjedinjene Države dominirale Bliskim istokom.

Kada je Izrael došao u sukob sa jednim od svojih suseda, bilo Hamasom ili Hezbolahom, Amerika je radila iza kulisa sa Jordanom, Egiptom i/ili Saudijskom Arabijom kako bi pokušala da izgladi stvari, zaustavi ubijanje i razdvoji zaraćene strane. To više nije slučaj. Ove zemlje ignorišu SAD i u suštini im govore da se povuku. Tako da mislim da je ko god da je izvor članka Fajnenšel tajmsa potpuno u pravu.

Voditelj: Čini se da je ovaj sukob u Izraelu gurnuo Ukrajinu u drugi plan. Šta znamo o ovome do sada? Šta se sada dešava u Ukrajini?

DŽonson: Ukrajinska kontraofanziva je bila katastrofa za Ukrajinu – nije napravila značajan napredak nigde duž kontaktne linije sever-jug.

Rusija je počela da uzvraća i da zauzima teritorije koje je prethodno okupirala Ukrajina, nastavljajući da uništava ogroman broj ukrajinskih vojnika. Kako vreme bude hladnije, a lišće pada na zemlju, biće im sve teže da prikriju svoje aktivnosti – Ukrajinci će biti primorani da se bolje zakopaju u zemlju. Rusija će nastaviti da vodi rat na iscrpljivanje, a Zapad neće moći ništa da spreči.

Konkretno, mislim da je pravi značaj rata u Izraelu u tome što je to odliv američkih resursa. Amerika nije mogla sama da podrži i spase Ukrajinu, a sada mora da pruži vojnu pomoć i Izraelu.

Uprkos onome što kaže ministar odbrane Lojd Ostin, Sjedinjene Države ne mogu čak ni da „šetaju i žvaću žvaku u isto vreme“. Štaviše, nemamo čak ni žvaku.

RAKETNA PALJBA: Brojne rakete pogodile region Tel Aviva (VIDEO)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA