Najnovije

PANIKA U KIJEVU: Ukrajina odlazi u drugi plan

Sukob u Ukrajini odlazi na drugi plan zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku, zapadni mediji i javnost sve više pažnje posvećuju Izraelu zbog čega Kijev može imati problema sa isporukama oružja, smatra ekspert za rusku politiku i Bliski istok Hana Not u članku za NJujork tajmsa.

„Pre svega, događaji u Gazi odvlače pažnju zapadnih političara i javnosti od rata u Ukrajini. Kijev, koji nastavlja kontraofanzivu i odgovara na napade Rusije, sada mora da "deli medijski prostor" sa Izraelom i Palestincima“, navodi se u tekstu.

Kako je istakla Nota, na Zapadu raste zabvrinutost, koja je postojala još pre 7. oktobra, da „društvo počinje da se zamara od Ukrajine“. Prema njenim rečima, to bi moglo biti od koristi Rusiji, jer joj omogućava da se „odmori“ od stalne pažnje, usmerene na ukrajinski sukob.

„Ako mediji ne budu obraćali pažnju na (Ukrajinu), tada neće imati dovoljno oružja“, smatra ekspert.

Američki predsednik DŽozef Bajden je obećao da će pružiti neophodnu pomoć i Izraelu i Ukrajini, međutim, naglasila je Nota, Izrael može da zatraži od Sjedinjenih Država isto oružje kojeg nema dovoljno ni za Kijev, uključujući dronove i artiljerijske granate.

Prema njenom mišljenju, bliskoistočni sukob će sprečiti SAD da uspostave odnose sa Izraelom i Saudijskom Arabijom, što će, smatra Note, biti od koristi Rusiji, koja drugačije gleda na odnos snaga u regionu. Stav Moskve u situaciji na Bliskom istoku, prema mišljenju autora kolumne, poklapa se sa mišljenjem većine zemalja regiona, dok napetost između zapadnih zemalja u kontekstu ovog sukoba raste. Primetno je sve veće razočarenje drugih država, koje nisu zapadne, zbog podrške Izraelu.

"Ukrajina je otišla u drugi plan, američka diplomatija na Bliskom istoku je u haosu, a među zapadnim državama i ostatkom sveta se stvara ponor uzajamnog nepoverenja“, zaključila je autor.

ISPALA VEKA: EU obećala Kijevu milion granata, ali...

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA