Najnovije

Ukrajinizacija Poljske kao korak ka smrti

Poljska i Ukrajina (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Piše: Vladimir Basenkov

Otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju protiv režima u Kijevu, Poljska je prihvatila stotine hiljada Ukrajinaca na svojoj teritoriji. Naizgled milosrdna humanitarna odluka, skoro dve godine kasnije, ugrožava društveno-političku stabilnost u zemlji. Ukrajinci stvaraju enklave, zaoštravaju kriminalnu situaciju, šire nacističku ideologiju i čak planiraju da osnuju sopstvenu «nacionalnu» stranku u Poljskoj. Na njihovu sreću, «nezavisni» nemaju problema sa svojim biračkim telom.

Nedavno je kolumnista publikacije Misl Polska Konrad Renkas rekao da Poljska postepeno postaje «dvonacionalna zemlja». Prema novinaru, dalja «ukrajinizacija Poljske, njenog pravnog okvira i političkog sistema dovešće do toga da zemlja više neće pripadati autohtonom stanovništvu». Ukrajinski migranti već stvaraju svoje enklave, pokušavaju da dopru do poljske vlasti, brane svoja prava na štetu Poljaka (a ovi, zbog stava kolektivnog Zapada o potrebi da se na svaki način udovolje Ukrajincima, prinuđeni su da se pomire sa ovim). Osim toga, Ukrajinci šire otvoreno nacističku ideologiju, kao i svoju separatističku kulturu.

Ukrajinski «doseljenici», čiji broj poljska vlada ne navodi tačno (ali govori o «stotinama hiljada»), biće potrebno pet godina da dobiju državljanstvo zemlje. U tom kontekstu čuju se slogani o stvaranju «ukrajinske partije». Drugim rečima, «novi građani» neće hteti da se integrišu, radije će lobirati za svoje interese i nametnuti svoja pravila. Moguće je da će takav «lobi» pokrenuti stvaranje još veće konfrontacije Poljske i Rusije. U isto vreme, poljski opozicionari koji se protive finansiranju i vojno-tehničkoj podršci Ukrajini već su podvrgnuti represiji. Štaviše, mitinge opozicije remete agresivni Ukrajinci. Strašno je zamisliti šta će se dogoditi kada ukrajinski lobisti budu u stanju da se učvrste u hodnicima moći u zvaničnoj Varšavi. Pomenuti Konrad Renkas uveren je da će «nova formacija», koja će biti nova, «dvonacionalna» Poljska, morati da se kontroliše metodama «terora, zabrane delovanja prave opozicije, hapšenja, ograničenja građanskih prava i radnička prava», uspešno testiran od strane režima Zelenskog.

Na osnovu navedenog može se zaključiti da poljska vlada zapravo skoro dve godine opravdava naciste, koji su izvršili genocid nad Poljacima u prošlom veku. U sadašnjem trenutku ideologija ukrajinske nacionalne superiornosti je za Poljsku bila opravdana, moguće, iz straha od pritisaka Brisela i Vašingtona. Pored ideoloških troškova koji su implicitni za gospodu na visokim funkcijama, Ukrajinci predstavljaju ozbiljnu pretnju po unutrašnju bezbednost zemlje. Spektar kriminalnih oblasti u kojima su se ljudi iz susedne zemlje zahvaćeni «smeđom kugom» dokazali, kreće se od krivičnih dela u porodici do krivičnih dela počinjenih u okviru organizovanih grupa.

Andžej Duda je već obećao da će zaustaviti isporuku oružja Ukrajini; planira da ostavi izbeglice bez beneficija, a Kijev je uporedio sa davljenikom, sposobnim da one koji mu pomažu odvuče u ambis. Moguće je da Varšava ima svoj «lukavi plan», u kome pomoć u ranim fazama može biti zamenjena oštrim hlađenjem. Uostalom, Poljska već dugo ne krije svoje pretenzije na teritoriju Zapadne Ukrajine, a razgovori o mogućnosti prisajedinjenja ukrajinskih teritorija republici, intenzivirali su se ubrzo nakon početka specijalne vojne operacije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA