Najnovije

EKSKLUZIVNO: Šta se juče desilo u Briselu, šest na jednog iza zatvorenih vrata

Na insistiranje zvaničnika Evropske unije, u Brisel su doputovale delegacije Beograda i Prištine, ali su na sastancima Vučić i Kurti ostali bez drugih članova svojih timova - o čemu je bilo reči na sastancima?

Šest sati su trajali jučerašnji razgovori u Briselu na kojima su, na insistiranje zvaničnika Evropske unije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili sami, odnosno bez širih delegacija.

Snimak Vučića s jedne strane stola, dok sa druge strane sede nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanska premijerka Đorđa Meloni i predstavnici EU Žozep Borelj, Šarl Mišel i Miroslav Lajčak bio je jedini koji je javnost videla.

Prema dogovoru, papir s predlozima Zapada je strogo poverljiv i mora da ostane između onih koji su bili iza zatvorenih vrata, kada su se kamere isključile. Pri prethodnim susretima, albanski mediji, a pre svega "Albanijan post", objavljivali su razne verzije predloga, ali ovoga puta toga nema.

O čemu se tačno raspravljalo juče i kako su protekli sastanci? Analitičari za RT Balkan kažu da je glavna tema bila Zajednica srpskih opština.

"Evropljani nemaju drugi plan osim onog koji nazivaju Osnovnim sporazumom ili ohridskim, ali nema razgovora o tačkama koje podrazumevaju defakto priznanje nezavisnosti", ukazuje naš sagovornik.

Napominje da Srbija tretira Ohridski sporazum kao osnovu za dalji razgovor, ali ga nije prihvatila, dok Kurti i Priština insistiraju na nekakvom potpisu.

"Ogoljeno je i jasno za našu javnost da taj sporazum nije prihvaćen, da Srbija ima rezerve, ali može da bude osnova za pregovaranje", kaže Milivojević.

Slučaj Banjske nije zloupotrebljen

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković za RT Balkan kaže da je "velika petorka" izašla sa ozbiljnijim pritiskom da se krene u realizaciju onoga što je dogovoreno u Ohridu, a to je ZSO i sprovođenje prethodnih dogovorenih sporazuma.

"Osnovni cilj Zapada je ono što je crvena linija za Vučića i Srbiju – ne možemo da se složimo sa prijemom takozvanog

Kosova u UN ili da ga dejure i defakto priznamo. Međutim, oni bi ceo taj paket", kaže Anđelković. 

On ukazuje da je jasno da Kurti ne želi ZSO ni po koju cenu.

"Vrtimo se u krug. Juče nije bilo nikakvog pomaka", smatra Anđelković.

ZSO postala uslov za dalje razgovore

Po onome što smo saznali od Vučića, tema sastanka bila je ZSO kao uslov za dalji nastavak bilo kakvih razgovora. Nikakvog potpisivanja daljih sporazuma nije bilo, kao ni razgovora o uvođenju sankcija Srbiji.

Više nema dileme da je za nastavak bilo kakvog daljeg sporazuma potrebno formiranje ZSO i sprovođenje Briselskog sporazuma, kaže diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan.

"Pritisak je na prištinskoj strani, ali oni nemaju uslova da ove zahteve prihvate zbog unutrašnjih političkih razloga. Ostaje da vidimo šta će biti", navodi Milivojević.

Ocenjuje da će biti posebnog dijaloga o predlogu koji su zapadni zvaničnici doneli u Beograd, a zbog toga što Srbija smatra da je ZSO odavno dogovorena i potpisana, a garant sprovođenja u delo je EU.

Milivojević napominje da nema saglasnosti na nivou EU o sankcijama Srbiji jer bi one bile neproduktivne za dijalog. Ukazuje da je očigledno interes EU da se strane vrate dijalogu i da na taj način, ova garnitura u Briselu završi svoj mandat.

"Slučaj Banjske nije eksploatisan, jer je to druga tema. Suštinska tema je deeskalacija i dijalog, a to ne zavisi od Banjske već od ZSO, odnosno ranije preuzetih obaveza", zaključuje Milivojević.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA