Najnovije

UKRAJINA VIŠE NIJE TEMA: U prvi plan izbija Bliski istok

Visoki kineski zvaničnik ovih dana nalazi se u SAD, a poseta bi trebalo da se završi danas. Američka strana je ocenila da su pregovori bili konstruktivni, otvoreni i sadržajni, dok kineska strana dodaje da je glavna tema bio izraelsko-palestinski konflikt, uz poruku da je potrebno formirati palestinsku državu

Trenutno glavni zadatak je da se spreči izbijanje još veće humanitarne katastrofe na Bliskom istoku, istakao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom. 

Prema njegovim rečima, osnova za rešenje krize je realizacija plana o dve države dva naroda, ili, drugim rečima, formiranje palestinske države, koja je palestinskom narodu obećana pre više decenija. 

POGUBLJENI SVI KONCI! Svaka kontrola je izgubljena, Zelenski u očaju

Velike države treba da se pridržavaju objektivne i pravedne pozicije. Kina je spremna da pripomogne da dođe do još većeg konsenzusa po pitanju palestinske države, kao i da razmotri davanje efikasnijih međunarodnih garancija, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, kako prenose "RIA Novosti".

Vang Ji je, takođe, razgovarao i sa DŽejkom Salivanom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. 

Bela kuća je, nakon sastanka, izdala saopštenje u kojem se navodi da su održani "otvoreni, konstruktivni i sadržajni pregovori o ključnim pitanjima bilateralnih odnosa SAD i Kine, konfliktu Izraela i Hamasa, vojnim dejstvima Rusije u Ukrajini", ali i o situaciji sa Tajvanom.

Kineski diplomata ovih dana se nalazi u SAD, na poziv Entoni Blinkena. Poseta je počela 26. oktobra, a završava se danas. 

TEL AVIV JAVLJA: Upad u Gazu, sprema se ogroman napad na tunele

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA