Najnovije

ISPALA: Zelenskog skupo košta Izrael

Snažna podrška ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Izraelu u borbi protiv Palestinaca onemogućila je pokušaje Kijeva da pridobije podršku arapskih i muslimanskih država, izveštava "Vašington post".

Zelenski je čvrsto stao na stranu Izraela i SAD nakon napada Hamasa i iskoristio priliku da ponovo optuži Iran, koji podržava palestinski pokret Hamas.

Kako je u govoru na Parlamentarnoj skupštini NATO-a 9. oktobra rekao ukrajinski predsednik: "Hamas i Rusija su jedno te isto zlo, a jedina razlika je u tome što je teroristička organizacija Hamas napala Izrael, dok je Rusija teroristička država koja je napala Ukrajinu".

Kako naglašava "Vašington post", rat u Gazi predstavlja jedan od najtežih diplomatskih testova za Ukrajinu.

Zemlje poput Turske, Saudijske Arabije i Katara već su optužile Zapad za dvostruke standarde u Pojasu Gaze.

Napetost između Kijeva i muslimanskih i arapskih država samo je jedna opasnost sa kojom se upravo suočava Kijev. Pažnja medija se sada preusmerava na rat na Bliskom istoku, ali tu su i problemi sa nastavkom američke vojne podrške Ukrajini, što se dešava u trenutku kada su republikanci u Predstavničkom domu izabrali novog predsednika Majka DŽonsona, koji se protivi slanju dodatne pomoći Ukrajini.

Randa Slim, ekspert sa Instituta za Bliski istok, rekla je da Izrael nema drugog izbora osim da održava odnose sa Moskvom i istakla da je Izrael odbio ponudu Zelenskog da poseti Tel Aviv posle napada Hamasa.

Proizraelska pozicija Zelenskog "jednostavno nema smisla", dodala je Slimova.

Ovog vikenda Ukrajina je trebalo da bude domaćin treće runde pregovora, čiji je cilj da obezbedi podršku ukrajinskom "mirovnom planu", koji poziva na jednostrano povlačenje ruskih trupa i potpunu obnovu teritorijalnog suvereniteta Ukrajine. Prethodni pregovori su održani na Malti.

Zelenski je u ponedeljak razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, ali u izveštaju o razgovoru, koji je objavio Rijad, nije bilo pomena o mirovnoj konferenciji, ni o daljoj pomoći Ukrajini.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je već oštro istupio protiv Izraela i opisao Hamas kao "pokret otpora", što je u oštroj suprotnosti sa stavovima Zelenskog.

Ukrajina, posebno u ovom trenutku, ne može sebi da priušti da izgubi prijatelje, zaključuje "Vašington post", a to je posebno značajno zbog sve većeg protivljenja republikanaca u Kongresu slanju pomoći za Ukrajinu.

Predsednik Bajden je nedavno predložio novih 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, povezujući ovaj zahtev sa finansiranjem Izraela.

Međutim, Bela kuća sada ima novi problem: DŽonsona, novog predsedavajućeg Predstavničkog doma, koji je nekoliko puta glasao protiv daljeg finansiranja Kijeva i izjavio da želi da razdvoji pitanje finansiranja Ukrajine od pomoći Izraelu.

"Plan B" Ukrajine za nastavak rata, o čemu svedoče pregovori sa nemačkim, turskim, britanskim i američkim proizvođačima oružja, jeste da se distancira od američke spoljne politike, saopštila je Orisija Lucevič, direktorka ukrajinskog programa u Četam hausu iz Londona.

Kako ona smatra, to znači da će "Ukrajina nastaviti da se bori sopstvenim resursima i onima koje dobije od evropskih saveznika."

Izvor: RT 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA