Najnovije

KLIZIMO NA IVICU SVETSKOG SUKOBA: Pobune, pomeranja granica, teroristi

U svetlu nastavka sukoba u Gazi, međunarodna zajednica nalazi se na novoj raskrsnici. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao zapadne zemlje, ističući njihovu odgovornost za trenutnu krizu u Palestini. Na masovnom mitingu, Erdogan je iskoristio priliku da pruži jaku poruku podrške palestinskom narodu, s time obračunavajući se sa Zapadom i izazivajući emocionalne reakcije među svojim slušaocima.

Tvrdeći da je sukob u Gazi "čedo Zapada", Erdogan podseća na dvosmerne standarde koje mnoge zapadne zemlje primenjuju kada je u pitanju međunarodni mir i bezbednost. Upoređujući reakcije na situaciju u Ukrajini sa tišinom o Gazi, turski lider ističe hipokriziju u odnosu Zapada prema globalnim krizama.

S druge strane, izraelske oborbene snage nastavljaju sa svojim operacijama u severnom delu Pojasa Gaza. Usred izveštaja o velikom broju žrtava, Izrael insistira na tome da su njihove akcije neophodne u borbi protiv Hamasa, kojeg oni smatraju terorističkom organizacijom.

Erdoganove reči su pune otpora i borbeničkog duha, naročito kada osuđuje Izrael kao "okupatora" i "kriminalnu formaciju". NJegov poziv na međunarodnu akciju i obeležavanje Izraela kao ratnog zločinca ilustruje želju za promenom u dinamici moći na Bliskom istoku.

U međuvremenu, protesti u Londonu pokazuju da osećaj solidarnosti sa Palestinom prelazi granice i stimuliše međunarodnu javnost na akciju. Ovi događaji su podsetnik da svetska zajednica ima moć da se oglasi i zahteva pravdu, nezavisno od političkih ili nacionalnih interesa.

O ČEMU ON PRIČA: Spremni smo sve da ispunimo osim priznanja tzv. Kosova, Makron mi dao papire da potpišem

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA