Najnovije

SANDEJ TAJMS: Poslednje tri nedelje "dobro vreme" za vojsku Rusije

Poslednje tri nedelje bile su „dobro vreme“ za Rusiju: vojska je počela da razvija svoju ofanzivu, piše britanski Sandej Tajms.

Portal ruskog ministarstva odbrane, RusVesna, izdvaja najvažnije delove objavljenog članka:

► U to vreme, ruske trupe su počele da pojačavaju svoje napade u Ukrajini, koncentrišući svoje glavne napore na Avdejevskom i Kupjanskom pravcu.

► Avdejevka postaje „drugi Bahmut“ za Ukrajinu. Ali za razliku od Bahmuta, Avdejevka ima istinsku stratešku vrednost – nalazi se na ključnoj ruti za Donjeck, a njen sistem puteva čini je kapijom za južni Donbas, piše Majkl Klark, profesor studija odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu.

► Borbe kod Avdejevke su veoma teške za obe strane.

► Problem Kijeva je pogoršan strahom da će pažnja Zapada biti odvučena događajima na Bliskom istoku.

► U Kijevu su zabrinuti da bi Zapad mogao prestati da mu pruža pomoć ako vidi da je situacija na frontu zašla u ćorsokak. Zapadni lideri nisu zainteresovani za vođenje rata na iscrpljivanje i žele da vide uspeh ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju.

► Među ukrajinskom vojskom kruže glasine da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine i Zelenski imaju različite poglede na situaciju. Zalužni smatra da bi Ukrajina trebalo da se fokusira na zadržavanje sadašnjih pozicija i pripremu za vojne operacije 2024., ali Zelenski se sa tim ne slaže.

► Ako se ruska ofanziva može odbiti, onda Klark vidi kao najizvesniji potez Ukrajine da krene na jug ponovo sa ciljem izolacije Krima.

Pročitajte OVDE o diplomatskom sukobu Izraela i Turske

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA