Najnovije

JEZIVE VESTI ZA UKRAJINU - Kad krene ruska ofanziva ni Kijev neće biti daleko

Zapad pokušava da iskoristi Ukrajinu kao potrošni materijal za nanošenje "strateškog poraza" Rusiji, kaže ministar odbrane Rusije

Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na bezbednosnom forumu Sjangšan, koji se održava u Pekingu, javlja rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske oružane snage će nastaviti da metodički i samouvereno izvršavaju svoje zadatke i osiguravaju bezbednost civila, kazao je.

Šojgu tvrdi da je od 4. juna, kada je počela kontraofanziva Ukrajine, poginulo ili ranjeno više od 90.000 ukrajinskih vojnika.

POTPIS IRANA: Ovo je planirano godinu dana, ovako su Izraelci prevareni!

Prema njegovim navodima, Ukrajina je od početka kontarofanzive izgubila oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila različitih klasa, a na bojnom polju nije postigla nijedan taktički značajan uspeh.

Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da iskoristi Ukrajinu, kao potrošni materijal za nanošenje "strateškog poraza" Rusiji.

"Ne obazirući se na legitimna prava Rusije da osigura svoju bezbednost, Bela kuća je uporno težila širenju bloka NATO-a koji kontroliše na istok. Ovi agresivni koraci su nas naterali da preduzmemo kontramere. Kao odgovor, Zapad je otvoreno krenuo ka nanošenju 'strateškog poraza' o Rusiji u hibridnom ratu koji je pokrenut protiv nas. Ukrajina je cinično izabrana da bude 'ovan za udaranje', kome je dodeljena uloga samo potrošnog materijala", dodao je šef odeljenja za odbranu.

Ipak, primetio je, Moskva ostaje spremna za razgovore o postkonfliktnom rešavanju ukrajinske krize i daljem suživotu sa Zapadom. Za formiranje pravičnog i multipolarnog svetskog poretka potrebno je ujediniti napore svih zainteresovanih zemalja, naglasio je Šojgu.

"Istovremeno, važno je obezbediti ravnopravne odnose između svih nuklearnih sila – stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koje snose posebnu odgovornost za održavanje mira i globalne stabilnosti", zaključio je on.

Sve više saveznika Rusije i Kine koji ne žele sukob sa Zapadom
Međunarodni odnosi Moskve i Pekinga sve su privlačniji drugim državama koje vide taj odnos kao uzor i žele saradnju sa Rusijom i Kinom. Jačaju novi ekonomski i politički centri, spremni da brane svoj suverenitet, nacionalne interese, tradiciju, kulturu i način života, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se nalazi u Kini, gde učestvuje na bezbednosnom forumu.

Raste krug prijateljskih zemalja i istomišljenika, koji ne žele da budu uvučeni u agendu konfrontacije koju nameće Kolektivni zapad, ističe Šojgu. "Sve više zemalja se zalaže za pravičan i održiv multipolarni svetski poredak zasnovan na kulturnoj i civilizacijskoj raznolikosti, obostrano korisnoj saradnji i proverenom balansu interesa svih zemalja sveta", ističe Šojgu.

Deseti Sjangšan forum održava se u Pekingu od 29. do 31. oktobra, u organizaciji Akademije vojnih nauka kineske armije i Kineskog instituta za međunarodne strateške studije.

Forumu tradicionalno prisustvuju ministri odbrane, stručnjaci i bivši vojni zvaničnici iz različitih zemalja.

NEVIĐENO RASULO UKRAJINSKE VOJSKE: Linije se pomeraju, svaki njihov napad je samoubistvo

Sukob nuklearnih sila

Politika Zapada vodi ka eskalaciji sukoba sa Ruskom Federacijom i nosi pretnju direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, upozorava ruski ministar.

Međutim, situacija u zoni SVO dokazuje da su planovi SAD i NATO da naruše bezbednost Rusije uzaludni, uveren je on.

Rusija nije snizila prag koji joj daje za pravo upotrebu nuklearnog oružja, kako se to na Zapadu predstavlja, dodaje Šojgu.

"Ruska nuklearna doktrina se nije promenila i još uvek predviđa upotrebu nuklearnog oružja samo u dva slučaja - kao odgovor na nuklearni udar neprijatelja ili ako postoji pretnja za postojanje Rusije, čak i ako se protiv nje upotrebi konvencionalno oružje", objašnjava ministar.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA