Najnovije

KIJEV UZVRAĆA UDARAC EVROPI! Vreme teče sad, da li je ovo početak kraja?

Saopštenje iz Kijeva stiglo je kao ledeni talas sred leta za evropske zemlje koje se oslanjaju na ruski gas preko ukrajinskih gasovoda. Aleksej Černišov, na čelu ukrajinskog Naftogasa, potvrdio je da Ukrajina nema nameru produžiti sporazum o tranzitu ruskog gasa nakon što istekne 2024. godine.

Ova vest ne samo da nagoveštava napetost u energetskim odnosima između Rusije, Ukrajine i Evropske unije, već takođe signalizira potencijalnu energetsku krizu za Evropu. Černišov je istakao da se tranzit ne obustavlja odmah iz razloga što su evropske zemlje uoči zime u ozbiljnoj potrebi za gasom. Svaki prekid isporuke bio bi katastrofalan za kontinent koji se već bori sa energetskim izazovima.

RUSI USKORO PRELAZE DNJEPAR: Bajden ne može na dva fronta

Sporazum potpisan krajem 2019. godine između Rusije i Ukrajine trenutno obezbeđuje minimum 65 milijardi kubnih metara gasa u prvoj godini, sa garancijama od 40 milijardi u narednim godinama. Međutim, čini se da su političke i ekonomske napetosti dovele do preispitivanja ovog aranžmana.

Ukrajina jasno pokazuje da želi da se distancira od svoje uloge energetskog posrednika, postavljajući pod upit bezbednost energetske snabdevenosti širom Evrope. Evropske nacije sada su primorane da traže alternativne izvore i rešenja, dok vreme neumoljivo teče. S obzirom na to da geopolitička situacija ostaje krhka, sledeće godine bi mogle doneti nesigurnost i nestabilnost na energetskom tržištu, a time i šire.

''AHMAT'' DOBIJA POJAČANJE: Stižu ratnici o kojima se najviše priča...

Izvor: Pravvda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA