Najnovije

Izabrana 44. Vlada Crna Gore

Sa 46 glasova za, 19 protiv i 1 uzdržanim, Milojko Spajić izabran je za premijera Crne Gore. Burna i žučna rasprava u Skupštini Crne Gore trajala je čitave noći.

Na govor Abazovića reagovao je poslanik Pokreta Evropa sad Andrej Milović rečima "evo kako zvuči nervozni čovek koji odlazi sa pozicije".

"Sad je malo glasan, vidi državljane iz NJemačke, BiH, čini se samo da sebe nije video. Obećavao je ruku pravde, a dobili smo rupu pravde. Čovek koji se hvali rezultatima u sektoru bezbednosti, nije mogao da vidi da se mesec i po dana kopa rupa u Višem sudu. Umalo ta rupa nije stigla do njegovog kabineta. Sve uspehe postignute u Crnoj Gori postigli su oni koji su nadležni za to, a ne Dritan Abazović. Sledi interesantan period za Abazovića jer ima tu nekih azila i datih miliona, rizorta sa procentima vlasništva, trajektima koji koštaju 80 miliona plaćeni 570 miliona, nekih ekspoa i glasanja ", rekao je Milović.

On je Abazoviću poručio i da bi trebalo da bude srećan ako ostane poslanik.

"Ima tu interesantnih stvari. A vaša javna suđenja narod ih je potpuno ogolio. Videćemo ko će biti poslanik a ko ministar, ko će biti na slobodi, a ko đe treba. Videćemo i aferu Do Kvon ko je šta radio. U 44. vladi niko neće hapsiti. Jer nema tu nadležnost. Nećemo mi uzimati nadležnost ni tužilaca ni sudija Vi ste g. Abazoviću opasan čovek, jer ste spremni na sve. Vi ste zbog funkcije premijera bili spremni da namestite hapšenje samo da biste srušili rejting PES-u i da biste ostali premijer", rekao je Milović.

U prvom delu govora Dritan Abazović je, inače, rekao I da je sve što je Spajić naveo "jedna velika prevara".

Abazović je rekao i da je Spajić dužan da građanima obezbedi prosečnu zaradu od hiljadu eura već u januaru ove godine.

Mandatar Milojko Spajić rekao je nakon Abazovićevog izlaganja da je to "nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. Vlada".

"Toliko ste neistina izneli. Najlakše su one što su brojčane. Ostavili ste 200 miliona. Odakle vam to? Sedamdeset miliona je došlo od hedžinga. Da tada to niste povukli, ne biste imali da isplatite zarade u junu. Šezdeset miliona ste povukli od ekonomskog državljanstva. Mislite da je to neka nauka? To je smešno. To ste prikazali kao prihod. Ali taj novac ne možete da trošite na potrošnju. To nije 200 miliona, premijeru, vi pojma o tome nemate. Trideset miliona ste dobili od EU, ali ni to ne može da se koristi u potrošnji. Vi niste uradili ništa po pitanju fiskalne konsolidacije. Moraćemo da uradimo tehnički rebalans", rekao je Spajić.

Inače, Abazović je koji se u sali Skupštine prvi put pojavio iza ponoći čestitao novom rukovodstvu Skupštine izbor na funkcije.

"Gospodine Mandiću, drago mi je što ste došli do mesta predsednika parlamenta i što se prešao jedan put od nekih, da me ne shvatite pogrešnom, želja da se 'zapali' državni parlament do toga da se on danas čuva", rekao je Abazović.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić, rekao da je "slika i prilika" Spajićevih evropskih vrednosti "situirana u fotelji šefa parlamenta".

"Pristali ste da Mandić i eks Demokratski front (DF) s partnerima u vladajućoj većini budu cenzura vašoj vladi. Vi ste u vlast uveli produženu ruku velikosrpskog nacionalizma. Četničku ideologiju ste pretvorili u državnu. Bogato ste planirali participaciju DF-a u rekonstrukciji vlade", naveo je.
Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša tražio je od Spajića da pročita celi ekspoze pošto je Spajić na početku sednice od ekspozea pročitao pred poslanicima samo imena kandidata za ministre i par opštih ciljeva.

"Građani žele da čuju živu reč", rekao je Mugoša.

Poslanik DPS Danijel Živković pitao je je li u redu da mandatar pročita samo sastav vlade bez onoga što planira da uradi.

"Ili želite da se šalite s nama, dobićete opstrukciju i nećete izglasati vladu. Način na koji se ponašate vređate ne samo Skupštinu nego i građane koji su poverenje dali opozicionim partijama. Birati Vladu u 23.30 baca ozbiljnu senku na ovaj proces. Način na koji ovo radite je neprimeren. Možete se smejati i ponašati kako hoćete, a ne dokle hoćete. Ovo ponašanje zaslužuje da ne održite ovu skupštinu večeras", rekao je Živković.

Pre toga, Spajić je u kratkom obraćanju poslanicima rekao da se "na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u junu ove godine, Crna Gora jasno opredelila da želi odgovorne političare i državnike, kojima će na prvom mestu biti oporavak i prosperitet našeg društva i koji će posvećeno raditi na ekonomskim reformama, poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca, vladavini prava i što skorijem pristupanju Crne Gore EU".

"Naša vizija je Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora", istakao je Spajić.

NEĆE OSTATI NIŠTA: Mekgregor dao sumornu prognozu za Izrael

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA