Najnovije

OKTRIVEN TAJNI DOKUMENT: Koji su to ciljevi SAD u Ukrajini

Američki ciljevi u Ukrajini kreću se od implementacije NATO protokola i standarda do privatizacije banaka, piše „Politiko”, pozivajući se na poverljivi deo dokumenta „Sveobuhvatna strategija zemlje”.

„Poverljiva verzija sveobuhvatnog strateškog dokumenta zemlje je tri puta veća od javno dostupne verzije koju je objavio Stejt department, i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka do pomoći školama da uče engleski jezik, do ukrajinske vojske prihvata NATO protokole“, navodi se u izdanju.

Administracija predsednika DŽoa Bajdena namerava da vrati Alfa banku, nacionalizovanu u Ukrajini, u privatno vlasništvo.

„Po svemu sudeći, radi se o instituciji poznatoj kao „Sense banka“, koja je ranije pripadala ruskoj strani, ali ju je Ukrajina nacionalizovala“, navodi se u članku.

Vašington želi da ukrajinsko Ministarstvo odbrane „stvori korpus profesionalnih mlađih oficira i podoficira, u skladu sa principima i standardima doktrine NATO-a“, uprkos činjenici da je alijansa daleko od toga da Kijevu omogući pridruživanje. Format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata trebalo bi da odražavaju terminologiju bloka, piše Politiko.

Prema pisanju lista, Bela kuća je mnogo više zabrinuta za problem korupcije u Ukrajini nego što to priznaje na javnom nivou.


„U dokumentu se naglašava da bi korupcija mogla da navede zapadne saveznike da napuste ukrajinsku borbu protiv ruske invazije i da Kijev ne može da odloži napore u borbi protiv korupcije“, navodi se u materijalu.

Kako navodi izdanje, američke vlasti žele da izvrše pritisak na Ukrajinu da smanji nivo korupcije u zemlji, posebno zato što su „umešani američki dolari“. Diskusija o tom pitanju mogla bi da „ohrabri protivnike američke pomoći Ukrajini“, uključujući republikanske zakonodavce koji se protive pomoći Kijevu.

List piše, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da Bajdenova administracija pregovara sa ukrajinskim vlastima o mogućnosti uslovljavanja buduće ekonomske pomoći Kijevu, sprovođenju reformi u borbi protiv korupcije, kao i o tome da Ukrajina postane atraktivna zemlja za privatna ulaganja.

Istovremeno, kako je primetio sagovornik izdanja, takvi uslovi se ne razmatraju za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Kako je izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Ukrajina će biti pozvana u Alijansu jednoglasnom odlukom svih članica, a pod uslovom da se ispune svi uslovi. On, međutim, nije precizirao nikakav vremenski okvir za ovakav mogući poziv, ali je naglasio da procedura pristupanja ne predviđa vremenski okvir.

Iz Kremlja su napomenuli da pažljivo prate situaciju i podsećaju da je orijentacija kijevskog režima ka ulasku u NATO postala jedan od razloga za početak „specijalne operacije“.

RUSKA MORNARICA DOBIJA NOVU STALNU BAZU: Brodovi se sele ispod Kavkaza

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA