Najnovije

CRNA GORA ĆE OBNOVITI STATUS SRPSKE DRŽAVE: Prvi slobodni popis će to pokazati

„Imperativ je da popisnica bude i na ćiriličnom pismu, jer bi ignorisanje izvornog pisma u Crnoj Gori imalo reperkusije na karakter predstojećeg popisa, kao prvog slobodnog. Očekujem da će rezultati prvog slobodnog popisa pokazati značajno uvećanje procenta stanovništva srpske nacionalnosti, kao i da srpski jezik bude u apsolutnoj većini. Samim tim, Crna Gora će obnoviti status (i) srpske države, tj. onaj koji je imala tokom vekova svog postojanja“, rekao je za portal IN4S politički analitičar Boško Vukićević.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Na pitanje koliki je značaj popisa u Crnoj Gori koji će se održati u novembru mesecu ove godine, politički analitičar kaže da sama činjenica da se radi o prvom slobodnom popisu stanovništva u novijoj crnogorskoj istoriji, dovoljno govori o njegovoj ogromnoj, možemo reći – epohalnoj važnosti.

„Nakon pada višedecenijske diktature Mila Đukanovića građani će biti prvi put u prilici da zvanično saopštavaju podatke o sebi samima, bez pritisaka, pretnji i cena kojima su ranije bili izloženi od strane zločinačke autokratije. Takvo slobodno izjašnjavanje bi omogućilo Crnoj Gori da dobije, bolje rečeno – da obnovi, svoju stvarnu, autentičnu ličnu kartu, kojom će moći legitimno da se predstavlja u zemlji i inostranstvu“, smatra Vukićević i dodaje da osim suštinskog podatka o ukupnom broju stanovnika države, koji će potvrditi osnovane sumnje o svim dugogodišnjim manipulacijama DPS -a u vezi sa biračkim spiskom, koje su pružile podlogu za izborne krađe – od suštinskog značaja biće upravo podaci o etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

A koliki je značaj i zbog čega pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i veroispovesti, Vukićević navodi da krucijalna važnost autentičnih podataka o datim stavkama odraziće se kako na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu.

Obnova NJegoševe kapele na Lovćenu – mogućnost opštenarodnog pomirenja

„Na unutrašnjem planu, rezultati popisa u potpunosti će razgraditi veštačku konstrukciju Crne Gore kao antisrpske države, koja je bivšem režimu služila za sprovođenje nacionalne diskriminacije i za nezakonito bogaćenje vladajuće vrhuške. Osim toga, ti rezultati će pružiti realan osnov za pokretanje inicijative o izmjenama i dopunama državnih simbola (pre svih – uvođenje trobojke kao narodne zastave, srpskog jezika kao zvaničnog i izbacivanje spornih stihova iz himne). Realizacija takve inicijative, kao i one o obnovi NJegoševe kapele na Lovćenu, dodatno bi povećala mogućnost opštenarodnog pomirenja, jer bi se značajno uvećao broj građana koji državu prihvata kao istinski svoju, u svim segmentima“, jasan je Vukićević za naš portal.

Na spoljnjem planu, kako dodaje, rezultati popisa će se odraziti na buduće pozicioniranje Crne Gore u okviru multipolarnog sveta, u većoj meri od bilo kojih političkih izbora.

„Jer, iako nekim zapadnim centrima moći, koji trenutno imaju presudan uticaj na domaću političku scenu, nije u interesu vraćanje naše države svom istorijskom identitetu – oni neće moći u potpunosti da ignorišu zvanične podatke koje će pružiti prvi slobodan popis stanovništva. Iz svih ovih razloga, ne čudi paničan strah od popisa i histerija svih onih domaćih političkih i drugih faktora koji su godinama sprovodili nacionalnu diskriminaciju, i koji su falsifikovali rezultate dosadašnjih popisa stanovništva'’, navodi on i zaključuje da njihovo bežanje od istine – koje prate panični zahtevi o još jednom odlaganju popisa, ili pak njegovom bojkotu ili sprečavanju – odiše ogromnom dozom licemerja i iracionalnosti, i, na kraju – postaje patetično.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA