Najnovije

PROBIJENA NAJSTROŽE ČUVANA GRANICA NA SVETU: Koja je tajna uspešne ofanzive Hamasa?

Vojni ekspert Bilda Julian Roepke analizira kako su Palestinci mogli neočekivano da napadnu Izrael sa najutvrđenijeg dela granice na način koji izraelsko rukovodstvo nije očekivalo

Hamas (Foto: Jutjub)

Prema njegovom mišljenju, raketni napadi na Izrael i zauzimanje vojnih baza bili su diverzantski manevri za odvlačenje pažnje.

Prvo su Palestinci ispalili hiljade raketa na izraelske gradove. Bio je to pre diverzantski manevar, pošto su stanovnici pograničnih regiona navikli na stalno granatiranje i mislili su da je to rutinski alarm.

Stotine Palestinaca je potom prešlo u pojas Gaze, jednu od najstrože čuvanih granica na svetu, sa hiljadama kamera, dronova i graničara. Militanti su prolazili kroz ograde od bodljikave žice, išli su motociklima i kamionetima.

Ono što je iznenadilo Izrael su palestinski dronovi koji su bacali granate na oklopna vozila, kao i militanti na '’zmajevima'’.

Izraelska vojska nije očekivala da će Hamas imati takvu zamenu za ratno vazduhoplovstvo.

Palestinci su planirali da se kreću u različitim pravcima, napadajući vojne baze Tzikim i Nahal Oz, kao i granični prelaz Erec. Iznenadili su izraelske graničare, hvatajući zarobljenike i oklopna vozila. Ali ovi napadi su bili više diverzioni manevar, siguran je Repke.

Glavne mete su bili civili u pograničnim zajednicama kao što su Sderot, Netivot i Ofakim. Tu je ubijeno i zarobljeno na desetine ljudi. Ulazeći ujutro u mirne gradove, Hamas gotovo da nije naišao na otpor.

Sada se izraelske snage bezbednosti bore da povrate kontrolu nad 21 naseljem na jugu zemlje.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA