Najnovije

PUTINOV PLAN SE OSTVARUJE: Ukrajina ostaje bez podrške

SAD su odbile da obezbede dodatna sredstva Kijevu, a u Evropi stranke dolaze na vlast obećavajući da će prestati da ga finansiraju.

Kako prenosi Business Insider, Vladimir Putin se dugo kladio da će podrška Zapada Ukrajini početi da jenjava i izgleda da njegov plan počinje da se ostvaruje.

Kremlj je pozdravio vest da je desno krilo Republikanske partije u Kongresu odbilo da dodeli više sredstava Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je konfuziju koja je nastala predznakom stvari koje dolaze – zapadna podrška Ukrajini, rekao je, će početi da jenjava. Kako piše „Biznis insajder”, analitičari su odavno zaključili da je to ključni element Putinovog plana – da nastavi borbu dok se Zapad ne umori od pomaganja Ukrajini.

U američkom Kongresu izbio je spor oko novog paketa pomoći Ukrajini od više milijardi dolara. Ranije izdvojena sredstva pružila su ključnu podršku Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije.

Krajnje desničarska frakcija republikanaca izolacionista u Predstavničkom domu ne samo da se tome usprotivila, već je zbog toga čak i otpustila predsednika Kevina Makartija.

Pentagon je uveravao da ima milijarde dolara unapred odobrene pomoći, ali će pre ili kasnije nestati. Istovremeno, SAD su daleko od jedine zemlje kojoj je Kijev sve veći.

Prošle nedelje je na izborima u Slovačkoj pobedila partija Kurs – socijaldemokrate, koje obećavaju smanjenje podrške Ukrajini. U Nemačkoj postaje sve popularnija „Alternativa“, čiji lideri dugo održavaju veze sa Rusijom, a protive se i pomoći Ukrajini.

Kako napominje autor članka, čak i ako evropska podrška ostane, biće teško nadoknaditi izgubljenu američku pomoć evropskim saveznicima Kijeva. Ove nedelje je izašao čitav niz izveštaja sa istim lajtmotivom – zapadni saveznici su Kijevu već dali većinu onoga što su mogli.

Prema mišljenju analitičara, Putin se dugo kladio da će zapadna podrška Ukrajini pre ili kasnije presahnuti – porodični budžeti su teško pogođeni visokim troškovima goriva i inflacijom. Drugi analitičari veruju da bi likovanje Kremlja moglo biti preuranjeno.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca i dalje podržava pomoć Ukrajini, iako udeo pristalica Kijeva među republikancima opada.

Belgijski analitički centar „Brojgel” je u junu primetio da podrška Ukrajini u EU i dalje postoji, iako je zabeležen izvestan pad. Međutim, u nestabilnom i nepredvidivom geopolitičkom okruženju, zapadnim liderima će biti teško da održe podršku koja će Ukrajini omogućiti da nastavi svoju borbu.

UKRAJINCI SE POVLAČE I OSTAVLJAJU VAŽAN GRAD: Nešto se čudno dešava na frontu

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA