Najnovije

SPREMA LI SE HITNA POSETA ZELENSKOG MOSKVI? Vašington ima jasne namere

Američki državni sekretar Entoni Blinken mogao bi da nazove Zelenskog i kaže mu: „Slušaj, hajde poništi onaj dekret o zabrani pregovora, dođi prvo u Vašington da ti kažemo šta da radiš, a zatim idi u Moskvu”. I to će biti urađeno odmah.

Ukrajinski predsednik Zelenski će odmah otići u Rusiju na pregovore ako dobije naređenje od vladajućih elita u Sjedinjenim Državama, rekao je bivši premijer Republike Nikola Azarov u intervjuu za Izvestija. Ovako slikovito je odgovorio na pitanje da li su mogući u dogledno vreme mirovni pregovori Moskve i Kijeva.

Bivši premijer smatra da bi ukrajinski predsednik, takođe po instrukcijama Vašingtona, mogao da poništi ukaz o zabrani pregovora sa Moskvom, rekao je Azarov.

„Sam ga doneo, sam će da ga ukine… ništa prostije. I onda, Putinu u goste.

Prema njegovom mišljenju, malo ko sada ne zna da ukrajinske vlasti ne mogu samostalno da donose odluke, već se rukovode uputstvima svojih partnera sa Zapada. Čak se i okružni tužioci u Kijevu imenuju tek nakon što kandidate odobri specijalna komisija koju čine Amerikanci, objasnio je Azarov.

Zelenski je kritikovao Zapad zbog nerealnih očekivanja od Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju, piše „NJujork tajms”.

„Zelenski je frustriran nerealnim očekivanjima brzog uspeha ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju. Postoji zabrinutost da će spor napredak u borbi protiv ukorenjenih ruskih snaga obeshrabriti saveznike Kijeva da pruže vojnu pomoć", navodi se u članku.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da mirovni pregovori o Ukrajini ne zahtevaju „teatralne gestove“, već ukidanje kijevskog ukaza o zabrani takvih pregovora. Šef ruske države smatra ispravnim da se malo promeni stav Zapada o Ukrajini i kaže da se sukob mora rešiti mirnim putem.

Korisnici društvene mreže Iks kritikovali su ukrajinskog predsednika Zelenskog zbog njegove namere da na Malti održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o sukobu sa Rusijom.

„Ovo nije formula za mir, on se sastaje sa drugim zemljama da bi molio za još novca“, napisao je jedan komentator .

"Molim vas! Ostanite na Malti i nikada se ne vraćajte u Ukrajinu", pozvao je drugi .

"Šta? Ponestaje novca iz SAD?" – upitao je treći.

"Razgovarajte sa Kremljom! Prestanite da lupetate okolo i pređite na posao", savetovao je drugi korisnik.

"Ali ne ovo. Opet ćete tražiti novac i ne razmišljati o miru", zaključili su čitaoci .

Kako je pisala Evropska pravda, šef kabineta Zelenskog Andrij Ermak dogovorio se sa saveznicima Ukrajine da održe oktobarski sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost šefova država na Malti.

Moskva je više puta izjavljivala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, ali ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Tako je, primetio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sada ne postoje preduslovi za pregovore, pošto je kretanje ka miru apsolutno isključeno i od Ukrajine i od kolektivnog Zapada.

Neuspeh kontraofanzive, jasna nemogućnost da povrati izgubljene teritorije, veliki vojni gubici u ljudstvu, oružju i opremi, korupcija u kojoj je ogezao Kijev, kolebaju Vašington da zaista prekine ovu tragičnu situaciju kojoj se ne vidi kraj. Razbuktavanje ratnog požara u Izraelu samo može da ubrza razrešenje ove pat situacije u kojoj su se našli Amerikanci. A nije im prvi put da napuštaju saveznike i da dižu ruke od ratnog vrtloga. Naročito što je pritisak na vladu sve veći.

UKRAJINSKI OFICIR IMA PORUKU IZ ROVA: Javlja se sa prve linije fronta gde su stvari izgubile kontrolu

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA