Najnovije

MIROVNI SPORAZUM JE BIO PRED UKRAJINOM NA STOLU: Ko je dao instrukcije za nastavak rata?

Mađarska zna da Ukrajina u martu 2022. godine nije potpisala nacrt mirovnog sporazuma sa Rusijom u Istanbulu po nalogu SAD, rekao je premijer Viktor Orban na radiju Košut.

Pregovori (Foto: RIA Novosti)

„Takođe znamo iz raznih izveštaja i obaveštajnih izvora da je zaista 2022. godine u Istanbulu, gde su vođeni zatvoreni pregovori, u suštini postojao sporazum koji, kako diplomatski tračevi kažu, Ukrajinci nisu potpisali po instrukcijama SAD'’, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, diplomatska zajednica „dobro je svesna onoga što je ranije izneo bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je rekao da mirovni sporazum između Moskve i Kijeva nije postignut zbog pritiska Vašingtona.

Nemačke vlasti to nisu zvanično potvrdile.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna na primirje, ali je Kijev uveo zakonodavnu zabranu pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ranije je Kremlj saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac, a postizanje ciljeva specijalne operacije, koje je sada moguće samo vojnim sredstvima, smatra se apsolutnim prioritetom ruskog rukovodstva.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, situacija može da ide u mirnom pravcu „pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti, a svi zahtevi Moskve su dobro poznati“.

Vladimir Putin je kasnije rekao da ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda „teatralni gestovi nisu potrebni“, a ukaz o zabrani pregovora mora biti ukinut. Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije bila protiv rešavanja konflikta mirnim putem, ali uz garancije bezbednosti za sebe.

Vipe o stanju u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA