Najnovije

DOKLE VIŠE? Režim čini ustupke Željku Mitroviću, sve će biti kako on kaže

Iza leđa medijske zajednice i radne grupe koja je radila na izmenama ključnih medijskih zakona, tokom noćne sednice nadležnog skupštinskog odbora prihvaćen je amandman kojim se iz zakona brišu rijaliti programi, čime je Vlada ponovo donela koncesija Pinku i Željku Mitroviću.

Iznenada i bez obrazloženja zaštita maloletnika od neprikladnih sadržaja i nasilja u rijaliti programima izbačena je iz odredbi zakona i preneta na podzakonski akt koji bi trebalo da bude usvojen, ali bez očekivanja da će imati nekog većeg efekta, piše Cenzolovka.

Nakon što su članovi zakona koji se tiču prava Telekoma na osnivanje medija ubačeni iza leđa radne grupe koja je radila na izmenama najvažnijih medijskih zakona, Vlada je u poslednjem trenutku nastavila da menja ostale članove zakona. Ovoga puta našli su način da ispune želje Televizije Pink.

Kako se navodi u Izveštaju o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o elektronskim medijima, sve je počelo žalbom Pink Media grupe na član 68. Zakona o elektronskim medijima (ZEM). Pinku je tada zasmetalo što je ovaj ZEMovac, kako su naveli, „podložan tumačenju i svako tumači po svojim stavovima (dakle, proizvoljno, a moguće i zlonamerno), a potrebno je definisati određene forme ponašanja tačnije“.

Predlog je tada odbijen.

Kako piše u izveštaju, „odredba nije definisana na način da se može dvosmisleno i neprecizno tumačiti”, a „ako bude potrebe tumačenja ovog člana, to tumačenje će se tražiti od Narodne skupštine, koja je jedina onaj koji je ovlašćen da tumači zakon”.

Član 68. Zakona o elektronskim medijima odnosi se na zaštitu maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa emitovanjem rijaliti programa. U njemu se navodi da se sadržaj rijaliti programa smatra neprikladnim za sve maloletnike mlađe od 18 godina ako prikazuje nasilje, nedolično ponašanje, uvrede ili golo ljudsko telo. Zabranjeno je prikazivanje ozbiljnog nasilja, seksualnih odnosa, zloupotrebe opojnih droga ili govora mržnje u sadržajima rijaliti programa. Pružalac medijske usluge dužan je da poštuje dostojanstvo ličnosti...

Predlog zakona sa ovom formulacijom nalazi se na sajtu Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, dok se na sajtu Narodne skupštine nalaze delimično usvojeni zakoni, dokument sa novim članom 68. Sada glasi:

- Bliža pravila za ispunjavanje obaveza u pogledu zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugih neprikladnih sadržaja biće regulisana podzakonskim aktom Regulatora.

Kako se sve odigralo?

Dva dana pre usvajanja zakona, na sednici Odbora za kulturu i informisanje iznenada se pojavio amandman na član 68, na šta se žalio Pink. Na sednici tog skupštinskog odbora, održanoj 24. oktobra, Nebojša Bakarec, koji je predsedavao kao zamenik predsednika, predložio je amandman na član 68. On je rekao da se amandman tiče zaštite dece i maloletnika, ali nije dalje obrazložio ili Pročitajte.

- Kontaktirao sam REM, imam dobar kontakt sa Miloradom Vukašinovićem, razgovarali smo o tome i on je rekao da nema problema, da se uključim u rad na ovom podzakonskom aktu koji će oni biti dužni da izrade. Rekao mi je da prihvata, da će me pozvati. Biće to prvi put da idem u REM, neću farbati tablu, ali ću se truditi da to urade dobro – bio je sve što je Bakarec rekao.

Tatjana Manojlović, član Odbora ispred poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže Cenzolovki da su ona i ostali članovi odbora za ovaj amandman saznali na samoj sednici. Za nju ovo predstavlja još jedan pokazatelj da vlast nastavlja sa licemernim i neodgovornim ponašanjem, sada u odnosu na medijske zakone. Pogotovo posle nedavnih tragedija u Ribnikaru i selima oko Mladenovca, ističe Manojlović.

– Javnost je po ko zna koji put sve manipulisala provodadžijskim unošenjem amandmana na član 68, ali ne i propisivanjem jasnih mera zaštite maloletnika. Predlagač, predsednik Odbora, naglasio je da će sve netačnosti, površnosti i nedostaci biti otklonjene podzakonskim aktima. Da se ​​ne zamere Mitroviću, Eliti i Pinku. Da se ​​odugovlači i da nema smisla, kao mnogo puta do sada. Dokle god Mitrović i banda ne ukradu još jednu privilegiju, ne zarade velike pare u odvratnom rijalitiju, uvuku nekog drugog u lanac korupcije i potpuno unište sistem vrednosti u Srbiji, ili bar ono što je od njega ostalo – smatra Manojlović.

O ovom amandmanu nije bilo reči u zvaničnom saopštenju o sednici Odbora, objavljenom na sajtu Narodne skupštine. Navedeno je samo da su narodni poslanici podneli 130 amandmana na Zakon o elektronskim medijima, da su Vlada i Odbor odlučili da prihvate dva amandmana i predložili Narodnoj skupštini da ih usvoji, ne precizirajući o kojim se amandmanima radi. Dodaje se da je svoj amandman podneo i Odbor za kulturu i informisanje, na šta je Vlada dala saglasnost, opet ne precizirajući o kom amandmanu i o kom članu zakona je reč.

Stručnjak za medije Maja Divac, koja je primetila da je promenjen član 68 ZEM-a i objavila ga na društvenoj mreži Ks, kaže za Cenzolovku da je skandalozno kako se vlast nosi sa zakonima i da je očigledno da je neko uticao da ovaj član zakona biti zamenjen.

- Poenta stare formulacije je da se rijaliti programi, poput Elite, ne prikazuju pre 23 sata, jer ti sadržaji nisu prikladni za mlađe od 18 godina - objašnjava Divac.

Međutim, kako navodi, dobro je što je u zakon uneta odredba da se od 6 do 21 čas mogu prikazivati samo programi za decu do 12 godina. Prema njenom tumačenju, to znači da rijaliti i slični programi koji sadrže nedolično ponašanje, uvrede i drugo, od 4. novembra, kada je stupio na snagu novi Zakon o elektronskim medijima, ne smeju biti u dnevnom programu.

Komentarišući to što se u novom članu 68 kaže da će se bliža pravila u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugih neprikladnih sadržaja regulisati podzakonskim aktom, Divac kaže da praksa pokazuje da podzakonski akti nikada nisu bili strožiji. nego zakon i da se ni sada ne mogu očekivati rešenja koja će poboljšati ono što je u zakonu napisano.

KIJEVSKI REŽIM SADA TVRDI DA NIKAKVE KONTRAOFANZIVE NIJE NI BILO: To je sve bio samo trik na koji su Rusi naseli

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA