Najnovije

KUSTURICA: Ja sam levičar i nikad sigurno neću biti desničar!

Proslavljeni srpski režiser, Emir Kusturica, u Torinu, u Italiji, predstavio je svoj najnoviji roman “Pobunjeni anđeo” koji je fokusiran na njegovo prijateljstvo sa austrijskim piscem Peterom Handkeom (dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine), optuženim da je podržavao stavove i figuru Slobodana Miloševića i negirao masakr u Srebrenici.
Kusturica / Skrinšot

Kusturica / Skrinšot

On je tim povodom dao intervju za italijansku Republiku u kojem je govorio o raznim temama, ali i dao svojevrsnu definiciju svog političkog određenja.

Na pitanje da li se i sam oseća kao “pobunjeni anđeo”, on kaže da je “samo pobunjen” i ističe da nikada sigurno neće biti desničar.

“Samo pobunjen. Jedan književni kritičar me optužio da sam ekstremno desničar, ali dolazim iz porodice partizana koji su se borili protiv nacista. Moje usmerenje je levičarsko. Međutim, ne mogu da izbegnem da osećam odgovornost prema mojoj naciji i uključenost u borbu za njenu zemlju. Sada, čim neko otvori usta, stavljaju mu etiketu. Moglo bi se dogoditi da postanem ekstremista, ali levičarski, što znači da se oslobodim svih ograničenja i potrudim se za pravedniji svet. Ali sigurno nikada neću biti desničar.”, kaže Kusturica u intervjuu za Republiku.

Kusturica je dao i svoje mišljenje o Putinu, kada je bio upitan o progonu koji se vodi nad njim zbog javne podrške ruskom lideru.

“Kada su 170 zemalja počele bombardovati Srbiju i ubijati civile, gospodin Putin je bio uz nas. Koliko znam, on je veliki sin Velike Rusije. Ako se dobro sećam, bio je i blizak prijatelj italijanskog premijera. Međutim, u Americi ga ne vole previše: imaju svoje razloge zašto ne žele okončati rat u Ukrajini. Ipak, Putin je bio prvi koji je otvorio vrata pregovorima. Sjedinjene Države, s druge strane, nikada nisu bile predvođene toliko korumpiranim čovekom kao što je Joseph Biden. Zašto se u Evropi ne čuje previše o tome da su Biden otac i sin nepravedno prisvojili 15 miliona dolara navodno i da je Hunter Biden igrao ulogu u ukrajinskoj energetskoj kompaniji? Ne hvalim Putina, ali u Zapadnoj Evropi imate veoma selektivan pristup informacijama. On nije Ivan Grozni, čak ima i zabavne dosetke. Želim da bude jasno da je moj odnos s Putinom određen mojim viđenjem preživljavanja Srbije u ovoj napetosti između Kine, Rusije i Evrope. I briga me da bude zabeleženo da po mom mišljenju Srbija vodi odličnu spoljnu politiku da bi sačuvala svoju poziciju. Za dobrobit ljudi koji tamo žive, ne za projekcije i idealističke razmatranja. Isto važi i za Mađarsku.”, kaže Kusturica.

Pročitajte OVDE kako Nemci priznaju krah ukrajinske kontraofanzive

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA