Najnovije

OTKRIVAMO: „General Zima“ najsmrtonosniji ruski komandant, ukrajinska ofanziva završila u blatu

U Ukrajini je ponovo u toku sezona loših puteva, blato koje dolazi sa jesenjim kišama i ima parališuće dejstvo na vojsku koja napada.

Čak i tenkovi, koji su posebno dizajnirani za terensku mobilnost i vrše mnogo manji pritisak na tlo od automobila ili kamiona (ogromna težina vozila se širi na mnogo veću površinu gusenicama tenka), često se ne mogu pomeriti van asfaltiranih puteva tokom sezone blata.

Često se uopšte ne mogu kretati, jer se popločani putevi položeni u blatnjavu zemlju mogu raspasti ako vozite teška vozila na njima tokom ovakvih vremenskih uslova.

Napad tokom sezone blata je, dakle, užasna ideja.

Rusi srljaju u propast

Ruska vojska upravo sada priprema ogroman napad na oblast Avdijevke. Predviđeno je deset dana kiše, sa temperaturom i dalje iznad nule. Britanska vojna obaveštajna služba već je sugerisala da će ruski gubici u Avdijevki biti najgori u bilo kojoj operaciji ove godine, i to nešto govori.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pod intenzivnim međunarodnim pritiskom, pokušao je da ostavi utisak da kontraofanziva njegove vojske nije zaustavljena, kao što je snažno sugerisao njegov glavnokomandujući general Valerij Zalužni prošle nedelje. Ali uprkos optimističnom tonu Zelenskog, Zalužni sigurno neće napadati narednih nekoliko nedelja.

Zima donosi svoje probleme. Opet, favorizuje defanzivca u odnosu na napadača, posebno u istočnoj Evropi. „General Zima“ je uvek bio najsmrtonosniji ruski komandant sa kojim su se morali suočiti francuski i nemački osvajači.

Zalužni ne može ozbiljno da napadne preko zime, tako je jednostavno. Kontraofanziva je zaustavljena .

Blickrig nije moguć
 
Mnogi zapadni komentatori, često bivši vojni oficiri, ranije su izneli svoje mišljenje da bi zapadni tenkovi, pravilno upotrebljeni, omogućili briljantan proboj u stilu Blickriga i okončali rat za nekoliko nedelja.

Tvrdili su da su ogromne, dobro opremljene tenkovske snage Rusije propale u početnoj invaziji jer su Rusi sve radili pogrešno: nisu znali kako da koordiniraju svoje tenkove, pešadiju i artiljeriju u „kombinovanom“ ratu na način na koji to mogu zapadni vojnici.

Ukrajina na ruskom tlu može da izvodi samo manje operacije i ne može da koristi nikakvu zapadnu opremu u njima, jer je to bio uslov zapadne podrške.

NATO pametno investira
 
Neki komentatori tvrde de je trošenje novca na vojnu pomoć Ukrajini najisplativija potrošnja na odbranu koju je iko u NATO-u ikada učinio. 

OGLASIO SE DUGIN! Svet je na ivici trećeg svetskog rata

Ukrajinci su navodno uništili rusku vojsku onakvu kakva je postojala 2022. godine.

Dokle god se Ukrajinci bore, Vladimir Putin je bilo kome drugom znatno manja pretnja. Zapadnjaci troše male procente naših uobičajenih budžeta za odbranu na pomoć Ukrajini da bi bili manje-više potpuno bezbedni od Rusije. Bilo bi ludilo prestati s tim, bez obzira koliko dugo zastoj može trajati. Sve dok su Ukrajinci voljni da se bore, treba ih podržavati. 

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA