Najnovije

KIJEV GUBI: Neće promeniti ni odnos snaga, ni vratiti Donbas i Krim

Francuski stručnjak za geopolitiku Karolin Galakteros rekla je TV kanalu TVL da je sada već očigledno da Kijev neće moći da odbije rusku ofanzivu i da povrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Naglasila je da ukrajinska vojska trpi poraze na frontu, dok Rusija nastavlja ofanzivu. Prema njenim rečima, pregovori Moskve i Vašingtona o sudbini Ukrajine su u toku a završiće se pod ruskim uslovima.

Galakteros je ekspert za geopolitiku i predsednik Instituta Geopragma, a svojoj početnoj proceni dodaje:

„Krajnje je malo verovatno da će Ukrajina moći uspešno da se suprotstavi ofanzivnim akcijama Rusije koje se polako ali sigurno nastavljaju. Kijev nije u stanju da promeni odnos snaga u svoju korist, niti će jednog dana vratiti Donbas, a još su mu manji izgledi da ikada vrati Krim. Ukrajinske oružane snage su u teškoj situaciji. Nemaju dovoljno ljudi, više nemaju ni dovoljno oružja, a sukob na Bliskom istoku je konačno omogućio Sjedinjenim Državama da počnu da se oslobađaju svojih obaveza...“

Dodala je da su Amerikanci suočeni sa vojnim fijaskom u Ukrajini:

„Rat u Ukrajini i politički postaje pretežak za Sjedinjene Države. Čak i za Bajdena, koji ima problema sa republikancima u Kongresu, a demokrate već počinju da traže polaganje računa - gde ide novac koji dajemo za Ukrajinu? Kako to da trećina ili čak polovina oružja i novca za Ukrajinu nestane?“

Galakteros smatra da će Zapad nadalje pokušavati da izbegne previše očigledno poniženje u Ukrajini i povodom nje:

„Ruska armija je u odličnoj poziciji jer napreduje svojim tempom, ali čini mi se da ima ambicije i planove za dalje ofanzive i na severu i na jugu Ukrajine. Da li je Odesa deo ruskih planova? Moguće je da jeste... U svakom slučaju, Moskva neće Ukrajini vratiti četiri oblasti koje su već uključene u Rusku Federaciju. O Krimu nema smisla ni govoriti. Tim pre što su se pojavila ozbiljna trvenja unutar ukrajinskog rukovodstva“.

RUSI KREĆU NAPRED: Nepredvidive akcije uništavaju ukrajinsku armiju (MAPA)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA