Najnovije

RAKOVIĆ ZA ZAGREBAČKI LIST: Ujedinjena srpska država je redovno stanje za Srbe

Srpski istoričar dr Aleksandar Raković dao je za zagrebački politički magazin Obzor pisanu izjavu koja je, u ovom dodatku Večernjeg lista, objavljena 11. novembra 2023.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Portal IN4S je preneo integralnu i originalnu verziju Rakovićeve izjave za Obzor:

Srpski narod je jedinstven i nedeljiv. Redovno stanje srpskog naroda uspostavljeno je 1918. ujedinjenjem Srba u jedinstvenu državu Kraljevinu SHS/Jugoslaviju. Razbijanjem jugoslovenske države 1991/92. i 2006. kroz tkivo srpskog naroda povučene su državne granice. Ta razdeljenost je za srpski narod neredovno stanje. Srbi ne treba da prihvate nametnute državne granice, već treba da ih tumače kao administrativne linije, do uspostavljanja redovnog stanja – novog srpskog ujedinjenja.

Snagu jedinstvenog i nedeljivog srpstva su proteklih godina posebno oličavali: tradicionalne godišnje proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci (svakog 9. januara), višemesečne litije u Crnoj Gori nakon kojih je pao Đukanovićev režim (2020), spektakularno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju koje je predvodio patrijarh srpski Porfirije (5. septembar 2021), proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu (15. septembar 2021) i svake godine svesrpsko obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“.

Ideja ujedinjenog srpstva ušla je proteklih godina u mejnstrim – glavni tok naučne i političke misli srpskog naroda. Mediji s nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji i Republici Srpskoj daju dosta prostora temama koje se bave srpskim jedinstvom. Srpstvo je čak postalo popularna kultura. Skovan je i pojam Srpski svet koji je savremeni sinonim za ujedinjeno srpstvo. Dakle, srpsko ujedinjenje je demokratska, legalna i legitimna tema.

Pravedno rešenje je ujedinjenje Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu. To može biti unitarna država, ili savezna država s tri federalne jedinice. Logično ime za ujedinjenu srpsku državu je Srbija, u skladu s rečima mitropolita crnogorskog i srpskog ideologa Petra Drugog Petrovića NJegoša – „sva Srbija od Dunava do mora“ (Gorski vijenac, Beč 1847, strana 3). U današnjem kontekstu to bi bila srpska država od Apatina do Bara i od Timočke Krajine do Bosanske Krajine.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA