Najnovije

VELIKA NEIZVESNOST U KIJEVU: Sledi svrgavanje Zelenskog ili ostavka Zalužnog

Ma koliko vlast u Kijevu demantovala da postoji sukob između šefa države i glavnokomandujućeg, on je sve očigledniji i teško se skriva saopštenjima.

Vlasti zvanično negiraju postojanje sukoba između predsednika i Zalužnog.

Konkretno, šef predsedničke kancelarije Andrij Ermaka negira „razlaz”.

Ali situacija iz dana u dan je sve napetija.

Narodni poslanik iz frakcije Evrosolidarnost Aleksej Gončarenko najavio je krivične postupke protiv visokorangiranih ukrajinskih vojnih lica.

„Ove nedelje biće procesne radnje protiv generala", napisao je narodni poslanik.

Bivši narodni poslanik Borislav Bereza, pozivajući se na izvore u Državnom istražnom birou, navodi da uskoro kreće krivični postupak prema komandantu Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergeju Naevu, a potom i glavnokomandujućem Zalužnom.

„Zli jezici“ iz Državnog istražnog biroa rade na tome, to jest o glavi generalu Naevu. A to je čovek koji čuva severnu granicu i priprema naše trupe da odbiju mogući napad iz Belorusije. Da li je ovo istina?“, napisao je Bereza

Sukob između ukrajinskog predsednika Zelenskog i grupe koja njega podržava  i šefa Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog i kadra oko njega, može dovesti ili do ostavke ovog drugog ili do svrgavanja šefa države.

Zalužni i niz drugih generala su uključeni u krivični slučaj zbog „predaje juga Ukrajine“.

U oktobru je Tajm pisao , pozivajući se na izvore u ukrajinskom rukovodstvu, da će na zimu biti otpušten jedan od „viših generala“ koji je odgovoran za propalu ofanzivu ukrajinskih oružanih snaga.

U razgovoru za sajt Lenta, analitičar politikolog Dmitrij Žuravljov je istakao da ostavka Zalužnog neće izvući situaciju iz ćorsokaka i stoga smatra verovatnijim ishodom svrgavanje Zelenskog.

„Šef Oružanih snaga Ukrajine nije davao nikakve političke izjave, nije odbio da pregovara, pa, začudo, ima više mogućnosti da reši sukob nevojnim metodama“, rekao je Žuravljov.

On smatra da je Zelenski otišao predaleko i da više nije spreman da promeni svoj stav, jer „ni stranci to neće prihvatiti, a ni njihovi neće razumeti“.

Tvrdi i da Ukrajina ima veće šanse sa Zalužnim, pošto je iskusniji. U međuvremenu, prema Žuravljevu, još je teško reći kada će doći do preokreta, pošto odluka neće biti doneta u Kijevu.

„Na Zapadu različite stranke imaju previše različitih ciljeva i interesa: neke imaju izbore, druge Izrael, treće Tajvan“, zaključio je politikolog.

Vojni ekspert Jurij Knutov nazvao je nestašicu oružja i granata glavnim problemom Oružanih snaga Ukrajine u zoni Severnog vojnog okruga. Ekspert primećuje da je nedostatak municije ono što primorava Kijev da preraspodeli snage.

Bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Alekseja Arestoviča obelodanio je sukob između Zelenskog i Zalužnog. On je napomenuo da je vojska nezadovoljna neuspelom kontraofanzivom, zloupotrebom zapadne pomoći i niskim nivoom nadležnosti u Kijevu.

Narodni poslanik Jevgenij Ševčenko rekao je da je Zalužni predložio Zelenskom da stvori robote vojnike. Video je slične robote na jednoj od izložbi u NJujorku i došao kod Zelenskog sa idejom da su takvi roboti potrebni Oružanim snagama Ukrajine, prenosi TV kanal Zvezda.

„Možete li da zamislite izraz lica Zelenskog kada je ovo čuo? - citira poslanika RT .

Ševčenko je napomenuo da je u članku za stranu publikaciju glavnokomandujući već govorio o potrebi za tehnološkim skokom, jer će vojnici u Ukrajini „pre ili kasnije ponestati“, primećuje TV kanal 360.

Zalužni je 2. novembra izjavio da je sukob u Ukrajini došao u ćorsokak i da neće biti prodora. U Državnoj Dumi je izjava Zalužnog smatrana priznanjem neuspeha i nazvana je bezobraznom kritom  američkog oružja.

NAJAVLJEN NEOČEKIVANI UDARAC ZELENSKOM: Region će eksplodirati

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA